Žihadla po nájezdech srovnala sérii

HC Moravské Budějovice 2005 HC Moravské Budějovice 2005
4 : 3sn (0:1, 1:1, 2:1)
Draci Šumperk Draci Šumperk

Soupiska domácí

Groh (Vacek) – Trnka, Pelikán, Kadela, Furch, Peroutka (C), Kabelka, Kliment, Pospíchal – Matějka, Lupač, Bulín, Juráň, Horký, Mlynář, Mikeš, Rytnauer, Čejka, Ferda, Heinrich, Krutiš

Rozhodčí

František Held
Michal Maršálek - Jan Kleprlík
Marek Čelechovský

Soupiska hosté

Haloda O. (1. a 2. nájezd Polívka) – Tolokonnikov, Mojžíš, Urban, Gewiese (C), Drtil, Haloda M., Řezáč, Sedlák – Gago, Pokorný, Romančík, Hroch, Vachutka, Kuťák, Plášek, Králík, Antonov, Čuřík, Vorobjev, Ostřanský

Vyloučení 7:6
Využití 2:1
V oslabení 0:0
Počet střel
Diváků 911
  • Lukáš Králík (Filip Kuťák) 3. minuta
    Branka hosté
  • Jakub Čuřík (Daniel Vachutka) 38. minuta
    Branka hosté
  • Michal Kliment (Ladislav Rytnauer, David Horký) 40. minuta
    Branka domácí
  • Michal Kliment (Petr Krutiš, Ladislav Rytnauer) 50. minuta
    Branka domácí
  • Marcel Juráň (Ladislav Pospíchal, Aleš Heinrich) 52. minuta
    Branka domácí
  • Tomáš Sedlák (Lukáš Králík) 58. minuta
    Branka hosté
  • Filip Matějka (SN) 71. minuta
    Branka domácí

V pátek 15. března, se na zimním stadionu v Moravských Budějovicích odehrálo druhé utkání semifinálové série mezi domácími Žihadly a Šumperkem. Mírnou psychologickou výhodu si do tohoto souboje přinesli hosté, kteří opanovali úvodní semifinálovou bitvu 3:1, díky čemuž navlékli první vítězný korálek na semifinálovou šňůrku. Na tahu tak byla žlutočerná letka trenéra Žáka, která jak se později ukázalo svůj úkol zvládla. Na následujících řádcích si pojďme další nezapomenutelný zápas našich barev připomenout.

Úvod veledůležitého mače přitom zvládli lépe hosté, když jejich první branku vsítil po zaváhání brankáře Groha Lukáš Králík, jenž dokázal po chybné rozehrávce domácí brankářské jedničky pohotově poslat puk do sítě – 0:1. Na časomíře v té chvíli svítil čas 2:05. Tento moment Draky povzbudil, naopak Žihadla svázal. Moravskobudějovičtí hokejisté se dlouho nedokázali dostat do solidní střelecké pozice, až při vyloučení šumperského Drtila pálil od modré Kadela, leč neúspěšně. Během téže početní výhody se ještě do zakončení dral Mikeš, ale toho zase na poslední chvíli odzbrojila hostující obrana. Svěřenci Josefa Zavadila vsázeli zejména na rychlé kontry, v jednom z nich se z čista jasna objevil ruský bohatýr Antonov, ale nedal. Na druhé straně pro změnu řádilo elitní útočné komando domácích, nejdříve Horký minul polo odkrytou bránu, posléze fantastický Haloda vytasil několik těžkých zákroků proti Rytnauerovi s Krutišem. Žádný z těchto pokusů tak v síti neskončil. A když i Dominik Groh na druhé straně zavřel pomyslný krám, šlo se do kabin za stavu 0:1 ve prospěch šumperských Draků.

Začátek druhé periody se nesl v duchu zlepšeného výkonu domácích borců. To potvrdil ve 22. minutě Radim Ferda, jenž ujel po levém křídle, ovšem svůj projektil nasměroval mladý forvard přímo do plastronu Ondřeje Halody. O chvíli později se v další dobré příležitosti zjevil Juráň – bez úspěchu. Prapor hostujících útočných akcí pozvedl pro změnu Kuťák, nicméně proti jeho gólové radosti se svým dobrým zásahem rázně postavil Dominik Groh. Rostoucí formu brankáře Žihadel pocítil těsně před polovinou střetnutí Vladimir Antonov, toho vybídl k jasné gólové šanci skvělou přihrávkou rutinér Karel Plášek. Zdálo se, že ruský hokejista s číslem 67 zkrátka nemůže nedat, jenže strážce domácí svatyně předvedl v brankovišti takřka tygří skok, jímž pokazil hostujícímu útočníkovi radost z jasného gólu. Jak se později ukázalo, byl to teprve první z mnoha fantastických zákroků dvacetiletého brankáře, hájícího žlutočerný dres. Svoji kvalitu však o moment později předvedl znovu i Ondřej Haloda, neboť ten si dokázal poradil s pokusy Ladislava Rytnauera, respektive Davida Horkého. V těchto fázích připomínalo utkání exhibici obou maskovaných mužů. Skóre se ale stejně do druhé přestávky ještě pohnulo, a to hned dvakrát. Nejprve se o to postaral k zármutku všech domácích fandů bývalý útočník Prostějova, nebo Třebíče Jakub Čuřík, ten dokonale zužitkoval milimetrový pas od Daniela Vachutky – 0:2. Nutno podotknout, že tuto situaci nezvládla domácí defenziva, ta nechala Draky ujet ve dvou proti jednomu a hosté mají natolik zkušené hokejisty, kteří si s touto příležitostí umí poradit. Akcie Moravských Budějovic se přitom mohly propadnout ještě výrazněji, to by ale museli Romančík s Hrochem využít další brejk 2/1, což se nestalo. Znovu tak zafungovalo otřepané hokejové pravidlo nedáš – dostaneš. O jeho realizaci se domácí postarali při přesilové hře. Ladislav Rytnauer si vyměnil touš s Davidem Horkým, načež naservíroval kus černé gumy přímo do hole obránce Michala Klimenta, jenž svou dělovkou z mezikruží poslal všechny pavouky sídlící v horní části branky Ondřeje Halody na věčnost – 1:2.  Víc se toho během prostředního dějství nestalo. Na světelné tabuli tedy svítilo skóre 2:1 ve prospěch Šumperka.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla utkání, jenž gradovalo. Drakům mohl pohodlnější náskok dvou branek vrátit agilní Antonov, ovšem Dominik Groh jeho pokus o blafák přečetl. Pak přišly na řadu velké chvíle Moravských Budějovic. Ty odstartoval svoji svižnou střelou Aleš Heinrich, avšak stav utkání se ještě neměnil. Posléze trošku přibrzdilo vzepětí domácích hokejistů vyloučení Daniela Kabelky, které ovšem hosté potrestat nedokázali. Asi nejblíže měl k rozsvícení červeného světla Marek Haloda. Ten svůj pokus dobře ukryl do změti bránících hráčů, Dominika Groha však překvapit nedokázal. A tak zahřmělo na druhé straně. Petr Krutiš našel chirurgicky přesným pasem Michala Klimenta, pro něhož už bylo snadné uklidit puk do sítě – 2:2.  Euforii z vyrovnání na moravskobudějovickém zimním stadionu navíc ještě přiživil o dvě minuty později Marcel Juráň, jehož střelu zastavila až branková síť - 3:2. Nadšení přihlížejících diváků mohl dále prohloubit znovu Juráň, který se dostal do samostatného úniku, tváří v tváři brankáři hostí však neuspěl. Jeho pokus o blafák skončil nad bránou. Muselo ho to hodně mrzet o další dvě minuty později. Hosté si totiž vyžádali oddechový čas, na lavici hanby navíc usedl moravskobudějovický Horký a hosté téměř v hodině dvanácté vyrovnali. Zodpovědnost na sebe vzal obránce Tomáš Sedlák, jehož nechytatelná bomba rozesmutnila všechny přihlížející, tedy až na početný hlouček šumperských fanoušků – 3:3. Víc se toho v základních 60 minutách hry nestalo, na řadu tak přišlo nastavovaných 10 minut.

V prodloužení byli aktivnější Draci, možná, že nechtěli opakovat penaltový rozstřel ve kterém neuspěli už během čtvrtfinálové série s Pískem. Do první velké příležitosti se dostal zlínský mladík Gago, jenž se na severu Moravy rozehrává po vážném zranění, nedal. O chvilku později mohl souboj ukončit Vachutka, ale ten si možná ještě teď říká proč, že jeho pokus neskončil v síti. Výkon Dominika Groha totiž v prodloužení eskaloval, brankář v tmavě černé masce na sebe vzal roli mistra kata šumperských střelců, proti nimž jako by v podobě Groha stála neprostupná zeď. Její pevnost okusil v dalším samostatném úniku například Filip Kuťák. Pak byl vyloučen domácí kapitán Peroutka. Draci díky tomu rozpoutali kanonádu, od modré to zkoušeli Drtil, Sedlák a nebo Haloda, domácí brankář si v těchto chvílích musel připadat jak u Verdunu, každopádně puk za jeho zády neskončil. V závěru početní výhody se ještě do tutové šance proklestil Vorobjev, nicméně i on po svém zakončení místo oslavných gest předvedl gesto zmaru.  Žihadla zahrozila po vypršení Peroutkova trestu. Střela Horkého sice měla solidní parametry, gólovou radostí, ale neskončila. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy.

V nich sáhnul trenér hostí k zajímavému kroku, když Ondřeje Halodu nahradil mezi tyčemi Patrik Polívka. K prvnímu nájezdu se postavil Petr Krutiš řešení? Klička do protipohybu brankáře. Výsledek?  Vedení domácích v penaltovém rozstřelu 1:0. Odpověď měl na holi šumperský Vachutka, ale nedal, naopak moravskobudějovický Heinrich zamířil přesně k tyči 2:0. Následně neuspěl ani druhý šumperský exekutor Vorobjev, ale stejně se na druhé straně vedlo, nebo spíše nevedlo Rytnauerovi, který nevyzrál na Ondřeje Halodu, jenž po dvou penaltách vystřídal Patrika Polívku. Jiskřičku naděje vykřesal pro Draky povedeným blafákem Tomáš Sedlák – 2:1 a když David Horký nedal, jiskřičku naděje změnil v pořádný plamen pro hosty vyrovnávací brankou Kuťák – 2:2. Během následujících nájezdů kralovali oba brankáři, postupně proti nim neuspěli Čejka, Gago, a Kuťák. Rozhodnutí tak na svoje bedra vzal Filip Matějka, jehož parádní klička by si zasloužila nominaci do zlaté helmy.  Byla to zároveň branka vítězná. Konečný stav zápasu byl tak 4:3 ve prospěch Moravských Budějovic.

Nyní se semifinále stěhuje do Šumperka, kde je v neděli na programu třetí duel a fan club pořádá autobusový výjezd. Fanoušci v Moravských Budějovicích budou moci na hokej znovu přijít v úterý 19.3.2019 od 18:00 hod. tak všichni na značkách.

Komentáře k zápasu:

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): „Měli jsme zpočátku méně sil. První polovinu zápasu jsme byli bídní. Třetí třetinu se již kluci vzchopili. Dle mého názoru dnes naprosto nesmyslní rozhodčí. To je pořád dokola. Kluci to ale vybojovali. Jsou neskuteční. Každý zápas hrajeme na krev. Takže paráda.“

Michal Kliment (HC Moravské Budějovice 2005): „Je to paráda hlavně! V první třetině jsme dnes měli horší pohyb. Šumperk je kvalitní soupeř a využíval toho. Měli jsme i trochu štěstí. Nakonec zápas rozhodly přesilovky, což je potřeba. Prostě jsme to zvládli. Škoda toho gólu na konci. Věřím, že těmi nájezdy jsme to zlomili a u nich už to teď urveme a sérii dáme.“

Další zápas PO skupin jih-východ:

HC Bobři Valašské Meziříčí - BK Havlíčkův Brod     2:0 (stav série 1:1)

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz