PODAŘÍ SE ŽIHADLŮM OPĚT USPĚT PROTI PRVOLIGOVÝM AMBICÍM?

PODAŘÍ SE ŽIHADLŮM OPĚT USPĚT PROTI PRVOLIGOVÝM AMBICÍM?

Východní skupina druhé hokejové ligy má za sebou vstup do své závěrečné čtvrtiny – a v případě Žihadel nepovedený. V poslední z řady odvet doma podlehla v sobotu celku Poruby, přičemž ve středu 20. 1. 2016 je v rámci 35. kola čeká boj s největším favoritem postupu ze třetí hokejové soutěže v ČR – navíc na jeho mateřském ledě. Neochvějný lídr z Frýdku-Místku prozatím prochází celou soutěží jako nůž máslem a skolil takřka všechny soupeře, kteří se mu prozatím postavili do cesty - a proto není divu, že se jeho reprezentanti sluní na 1. místě dosavadní tabulky (29-1-1-3, 185: nejlepší útok v „moravské“ skupině :56 - nejlepší obrana na Východě, 90 bodů). Úvodní buly je v hale Polárka naplánováno na 18:00 hod.


Ve třech čtvrtinách letošního ročníku svěřenci Jiřího Juříka jednoznačně deklarovali, že jsou pro svůj postup do vyššího hokejového levelu, souvisejícím s obrovskými předsezónními změnami (viz níže), ochotni a schopni učinit maximum. Frýdek-Místek prochází soutěží jako nůž máslem,  a prozatím v ní ztratil pouhých jedenáct bodů  - a to za prohru 2:3 po samostatných nájezdech na ledě Poruby (8. kolo), doma (!) 1:2 s Hodonínem (15. kolo). Velmi překvapivě zcela neuspěli ani ve 23.kole, kdy udatně kousající Bobři z Valašského Meziříčí dovedli celé střetnutí až do fáze „penalt“, v níž ovšem podlehli (3:2 SN). Neradi budou zajisté vzpomínat i na duel v Moravských Budějovicích (24. kolo, viz níže) a naposledy v hájemství brněnské Techniky, jíž během 28. kola podlehli 3:2. Jde ovšem o zanedbatelné ztráty, luxusní náskok v podobě šestnácti bodů na druhé Vsacany dodává koučům i hráčům patřičný klid na práci, umožňující např. zkoušení různého míchání formací širokého a kvalitního kádru.

Ostatní mače připomínaly spíše hru kočky s myší nežli napínavé sportovní soupeření a dopadly vítězně pro ctitele červenobílé kombinace. A to buď rozdílem přijatelným (např. se Vsetínem 3:0 a 5:3, Opavou 5:2, na ledě Techniky 0:2, Nového Jičína 4:7 či kupodivu Břeclavi 3:5 a naposledy i Valašského Meziříčí 1:5) nebo totálním debaklem (s Kopřivnicí a Karvinou opakovaně 7:1, Novým Jičínem 11:3, Technikou 8:0 nebo v Porubě 3:12).    

Prostý pohled (nejen) na podobu výše uvedeného skóre dokládá, že tým z města rozděleného řekou Ostravicí prozatím dominuje ve všech sledovaných hokejových sférách. Všichni zainteresovaní navíc tvrdí, že nic menšího než postup jeho cílem být nemůže, např. už jen zásluhou (na druhou ligu) nadstandardního složení kádru (viz níže vyjádření Jana Peterka). Není žádným tajemstvím, že analyzované B-mužstvo extraligového Třince se pokoušelo do vyšší soutěže dostat i během letní pauzy za použití „železárenských“ financí a tedy nesportovní cestou. Žádný z klubů, který se během hokejové pauzy ocitl v ekonomických problémech (hovořilo se především o severočeské Kadani), však svou licenci k odprodeji nenabídl a proto vedení partnerských Ocelářů nezbývalo, než dát pokyn k absolvování náročného a ošidného druholigového tripu. V něm však prozatím vše naplněno do puntíku (což je snad jediná věc uspokojující jinak dosti skřípající hokejový kolos, který si – vzhledem k tápání v nejvyšší soutěži – již opakovaně vytáhl některé individuality k polským hranicím) a místní již vyhlížejí vyřazovací boje. Jejich klub v podstatě hraje svou vlastní soutěž a ostatní v podstatě válcuje.

Zajímavostí je rovněž skutečnost, že s nabídkou „farmaření“ se vedení českého hokejového mistra z roku 2011 nejprve obrátilo na vedení AZ Havířov, které však tuto nabídku odmítlo, což si rozhodně zaslouží minimálně uznalé pokývání hlavou, ať už si o týmu, jehož generálním manažerem je Patrik Rimmel, jinak myslíme cokoliv.

Premiérový mač Vos proti Frýdku-Místku na domácím ledě (16.9.) lze přiřadit k těm nevydařeným. Vyrovnaný boj byl viděn pouze na začátku utkání, v jeho dalším průběhu byli iniciativnější především hosté, což se nakonec promítlo do jasné porážky 0:6. Po skončení střetnutí jej krotitel Žihadlí smečky Jiří Rech zhodnotil takto:“ Neodehráli jsme špatné utkání, i když výsledek tomu vůbec nenapovídá. Kluci hráli zbytečně složitě, špatně kolem branky, což se nám nevyplatilo. Bohužel jsme inkasovali góly z předbrankového prostoru, kde jsme nechali soupeři až moc volného místa."

Odveta byla na programu 24.10. v rámci třináctého kola a Vosy k němu zamířily ve značně redukované sestavě. Po dvě třetiny však byly Rysům zcela vyrovnaným soupeřem a zásluhou Lukáše Patáka šly dokonce ve 27. minutě do vedení. V dalších devíti minutách byla v Polárce k vidění zajímavá přestřelka, na jejímž konci svítil na ukazateli skóre poměr 3:2 (přičemž na 2:2 vyrovnával David Horký). Ve třetí periodě se však ukázala zkušenost domácích a rovněž větší rezervoár jejich sil – v důsledku těchto faktorů proto dokráčeli k poměrně pohodlné výhře 5:2. A jak tento výkon zhodnotil kouč Malík? „První třetina byla z naší strany hodně ospalá. Z nějakého důvodu jsme se do toho nemohli dostat, bylo to určitě i tím, že soupeř hrál velmi zodpovědně a měl za sebou výborného gólmana. Po druhé třetině jsme si něco řekli, musíme k sobě být upřímní a přiznat si, že nebudeme všechny válcovat o čtyři nebo pět branek. Možná na nás trošku sedla nějaká deka, což se stává. Ale vyříkali jsme si to, zvedli se a v poslední část už byla podle našich představ“.

Ve středu 2.12. se v letošní soutěži obě družstva utkala potřetí a to v rámci předehrávaného 24. kola. Kdo osobně dorazil na tento mač hraný na Vysočině, rozhodně na něj ještě po (více než) měsíci rád vzpomíná. K vidění byl mimořádně atraktivní a vyrovnaný hokej, který se musel líbit. Po dvou třetinách byl stav příznivější pro žlutočerné a to v poměru 4:3 (uspěli dvakrát Ondřej Pěška, k němuž se přidali Ladislav Rytnauer a Roman Sechovec). V té závěrečné sice nejprve srovnal Vladimír Luka, ale po něm cíl trefovali už pouze naši borci, konkrétně Horký s Patákem, jenž mířil do černého v 58. minutě. Tentýž muž mohl při power-play uspět ještě jednou, ale nastřelil pouze tyč, což však po závěrečném klaksonu drtivé většině přítomných nevadilo. Společně totiž mohli oslavit dosud nejvyšší porážku Rysů v sezoně!

Jak již bylo naznačeno, během léta se v šestapedasátitisícovém městě na pomezí slezského Frýdku a moravského Místku (mimochodem vzniklého spojením za 2. světové války roku 1943) udály obrovské hokejové změny. Ačkoliv ještě v minulé sezoně bojoval o záchranu (kterou nakonec uhrál), po jejím skončení se zde začaly dít neskutečné věci. Poté, co místní radnice posvětila navrhovanou vizi, přibylo k novotou zářícímu stadionu nové logo, web, dresy (vše nápadně připomínající image nového generálního partnera) i vedení. Díky tomu se, jako mávnutím kouzelného proutku, stal z podprůměrného mužstva největší aspirant na poskočení do vyššího soutěžního patra. „Jde vidět, že Třinec tohle podporuje a chodí tady kluci z extraligového áčka. Vidím, že je to přínos i pro ně, protože zde mají více prostoru. Ti z nich, kteří třeba ve vyšší soutěži nemohou dát gól, se tady prosadí. Je to fajn a jen tak dál. Půjdeme teď společně za postupem, který bychom všichni chtěli“, řekl před nedávnem jednatel týmu a bývalý skvělý útočník Jan Peterek.

Není proto divu, že přebudovaný kádr reprezentantů města, které se rozprostírá na obou březích řeky Ostravice, je prošpikována nejen nadějnými třineckými odchovance, ale i zkušenými matadory, kteří za sebou mají mnoho zápasů ve vyšších soutěžích. Nabitá soupiska s těžce nalézaným slabým místem platí i pro brankoviště – v něm se pravidelně střídají strážci Lukáš DANEČEK (21 z., průměr 1,8 gólu/zápas, úspěšnost 92,9%) a Juraj ŠIMBOCH (17 z., průměr 1,5, úspěšnost 94,2%). Sedmadvacetiletý Daneček strávil posledních pět sezon v Havířově, kde si po postupu AZetu do první ligy (2013) připsal do svých statistik sedm desítek odchytaných utkání. Jeho o čtyři roky mladší kolega byl vloni hlavní oporou prostějovských Jestřábů při jejich úspěšném prvoligovém tažení s jediným cílem - nesestoupit. Jelikož ale patří do třinecké organizace, tato jej z Hané stáhla a poslala právě do Frýdku-Místku. Jeho kolegovi v masce navíc opakovaně umožňuje prokazovat své kvality v dresu prvoligového nováčka alias přerovských Zubrů (14 z., průměr 1,9, úspěšnost 95,09% !!). Kvalitní mix kádru rovněž doplňují talentovaní mladíci na všech postech – v případě lapačů jde o Jana HLAVÁČE (3 z., úspěšnost 89,9%, průměr 1,9), který si svůj debut odbyl právě v hale Polárka proti Žihadlům.

V obraně vyčnívá nade všechny jedno jméno hráče s bohatou extraligovou minulostí - Pavel KOWALCZYK (32 z., 5+19, +54 v systému +/-). Jedenačtyřicetiletý veterán si od začátku sezony drží vynikající průměr bodů a to prioritně zásluhou přehledu při rozdělování gólových příher. Vedle takové osobnosti lze tedy velmi snadno načerpat potřebné zkušenosti, tak jak to dokládá např. Štěpán JENÍK (33 z., 6+8, +48 v +/-) či Tomáš KVAPIL (25 z., 2+9, +24 v +/-). Kromě nich ale nesmíme zapomenout na osmatřicetiletého Jiřího POLÁKA (24 z., 1+3, +19 v +/-), zadáka, který v posledních dvou letech slavil dva postupy do první ligy, a to s Prostějovem i Přerovem (a v součtu české a slovenské nejvyšší hokejové ligy odehrál na 750 duelů) a zajisté by si pocity euforie rád zopakoval i v současném působišti. Zajímavým jménem je bezesporu rovněž Jan DRESLER (28 z., 4+7, +42 v +/-) – tento dvaatřicetiletý hráč má na svém kontě téměř 466 zápasů v Extralize. V závěru loňského kalendářního roku navíc dorazila posila v podobě osmadvacetiletého zadáka Jana FIŠERY z poslední Karviné, jehož debut v novém dresu byl velmi pikantní, odehrál se totiž právě proti bývalému celku (6 z., 0+1, +2 v +/-).

Mezi útočnými esy se to taktéž hemží zkušenými borci. Nadprůměrnou druholigovou třiatřicetiletou produktivní stálici Vladimíra LUKU (29 z., 26+24, +69 !! v +/-), řádícího na letošních kluzištích jako Černá ruka, ani není třeba dále představovat (snad jen podotkneme, že svou kariéru odstartoval v Karviné, proti níž letos opakovaně nastoupil, což shrnul těmito slovy: „Za áčko jsem nastoupil proti Karviné úplně poprvé, dříve akorát za žáky, když jsem odešel do Havířova. Bylo to takové zvláštní, mám z toho smíšené pocity. Mám tam strašně moc kamarádů, co hráli proti mně, ale na ledě je to třeba dát stranou.“ K němu přibyli i další snajpři - mladý polský reprezentant Aron CHMIELEWSKI (22 z., 19+14, +51 v +/-), ze šesti zápasy v NHL (v dresu Columbusu) mající zkušenost Tomáš KÁŇA (27 z., 8+23, +59 v +/-), Tomáš FRANEK (30 z., 16+13, +50 v +/-), Martin PIECHA (32 z., 8+20, +48 v +/-), devatenáctiletý Vít CHRISTOV (27 z., 16+11, +48 v +/-), David KLIMŠA (33 z., 12+16, +46 v +/-) či přítel tenistky Petry Kvitové Radek MEIDL (21 z., 3+11, +14 v +/-). Drtivou sílu ofenzivy ještě umocňuje na soupisce se opakovaně objevující Marek RŮŽIČKA (13 z., 6+6, +14 v +/-). V mači dvanáctého kola ve Valašském Meziříčí se na ní zablýsklo i jméno Martina ADAMSKÉHO (v něm 2+0, +3 v +/-), odeslaného se zde rozehrát po pauze způsobené zraněním. Není proto divu, že v takové konkurenci nezbylo místo na bouřliváka Marka IVANA, který zamířil na dvouměsíční hostování (do konce listopadu) do kabiny nedalekého SK Karviná (odtud však pokračovala jeho anabáze na jih Moravy k břeclavským Lvům – zde 13 z., 7+7, -6 v +/-).

Dle všeho tedy žlutočerné družstvo nečeká jednoduché utkání, ale zajisté vstoupí na led s cílem porvat se o co nejlepší výsledek.

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu ZDE

Delegace rozhodčích: Bc. Václav Šutara (Havířov) – Jiří Ganger (Třinec), Martin Konvička (Třinec).

To nej... o soupeři:

Rok založení: 1976

Klubové barvy: červená, bílá

Největší úspěchy: čtyři postupy do čtvrtfinále 2. hokejové ligy v letech 1998 (porážka s Mladou Boleslaví 0:2 na zápasy), 2002 (porážka s Novým Jičínem 0:2 na zápasy), 2012 (porážka 0:3 na zápasy s Havířovem) a 2014 (porážka 2:3 na zápasy s Prostějovem)

Loňské umístění: 10. po základní části (předposlední místo), bez play-off

Ve II. lize: 1990-2004, 2009 (v kvalifikaci o 2. ligu se střetl s Uherským Hradištěm a našimi Žihadly a dokázal ji zcela ovládnout)-dosud.

Hala (kapacita): Hala Polárka (2060 míst), otevřena 2014

Kapitán: Pavel Kowalczyk

Asistenti kapitána: Radek Meidl, David Klimša, Vladimír Luka

Hlavní trenér: Jiří Juřík

Asistent trenéra: do 18. a od 28. kola Marek Malík (v mezidobí asistent kouče u HC Oceláří Třinec), od 19. do 27. kola Aleš Mach

Výkonný manažer: Ing. Jan Wozniak

Průměr vstřelených branek: 5,44/zápas

Průměr inkasovaných branek: 1,65/zápas

Nejproduktivnější hráč: Vladimír Luka (50b – 26+24)

Nejlepší střelec: Vladimír Luka (26 gólů)

Nejlepší nahrávač: Vladimír Luka (24 asistencí)

Nejproduktivnější obránce: Pavel Kowalczyk (24b – 5+19)

Nejtrestanější hráč: Jan Dresler (73 minut ve  28 utkáních)

Nejvíce povedené utkání: 11. kolo, 14.11. 2015, vítězství nad HC RT TORAX Poruba 2011 12:3

Nejméně povedené utkání: 24. kolo, 2.12. 2015, porážka 4:6 v Moravských Budějovicích

Nejlepší letoští série: 8 vítězství po sobě, 16. až 23. kolo = zisk 23 bodů

Nejhorší letošní série: -----

Umístění v tabulce zápasů doma: 1. místo   17   15-1-0-0-1   100:24   47b

Umístění v tabulce zápasů venku: 1. místo   17   14-0-0-1-2   85:32   43b

Oficiální vebové stránky: http://www.hcf-m.cz/

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic):   5   1-0-0-4   12:23   3b

Nejvyšší vítězství: 6:4 (2.12. 2015, 24. kolo základní části II. hokejové ligy – skupina Východ v MOB)

Nejtěsnější vítězství: -----

Nejtěsnější porážka: 2:3 (25.3. 2009, kvalifikace o 2. ligu ve FRM)

Nejvyšší porážka: O:6 (16.9. 2015, 2. kolo základní části II. hokejové ligy – skupina Východ v MOB)

Poslední soutěžní zápas: viz řádek nejvyšší vítězství. 

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos ZDE.

Další zápasy 35. kola: v závorce uvedeno umístění v tabulce, za ní aktuální forma v posledních pěti zápasech (V = výhra, P = prohra) a poté výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku:

HC Technika Brno (4, P-V-V-V-V) vs. VHK Vsetín (2P-P-V-V-V) – 5:3, 2:4, 3:7

HC LVI Břeclav (10, P-P-P-P-V) vs. HK Nový Jičín (7V-V-V-P-P) – 4:3 PP, 3:2, 5:4

HC RT TORAX PORUBA 2011 (5, V-V-V-V-P) vs. HC Slezan Opava (8V-P-P-P-V) – 3:5, 3:2 SN, 6:4

HC Kopřivnice (9V-P-P-P-P) vs. HC Bobři Valašské Meziříčí (11P-P-V-P-P) – 6:3, 10:2, 4:6

SK Karviná (12P-P-P-P-P) vs. SHK Hodonín (3V-V-P-V-P) – 2:7, 3:7, 4:5 PP

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz