Čtvrtfinále je tu! Žihadla v něm vyzvou HC Baník Sokolov.

Čtvrtfinále je tu! Žihadla v něm vyzvou HC Baník Sokolov.

U některých fanoušků Žihadel možná ještě probíhají oslavy postupu žlutočerného týmu do čtvrtfinále, ale svěřenci trenéra Augustina Žáka se již pilně připravují na svého dalšího soupeře ve vyřazovacích bojích. Tím bude daleký celek Sokolova, který v letošním druholigovém ročníku opanoval skupinu Západ, přičemž díky tomuto faktu bude mít soupeř v prvním utkání čtvrtfinálové série výhodu domácího ledu. Dodejme, že postup bude opět slavit tým jenž svého soka dokáže třikrát porazit. První střetnutí je na programu již tuto středu od 18.00 na zimním stadionu v Sokolově. Mantinely v Moravských Budějovicích se rozduní o dva dny později, tedy v pátek 16. března, proto neváhejte a přijďte Žihadla podpořit v co největším počtu!


Sokolov ovládl skupinu Západ s náskokem 9 bodů na nejbližšího pronásledovatele

Hokejisté a samozřejmě i fanoušci sokolovských barev si v posledních dvou sezonách vyzkoušeli jaké to je nacházet se na dvou opačných pólech výsledkové tabulky. Zatímco loni skončil Sokolov na úplném chvostu celkového hodnocení s hubeným ziskem 20 bodů, což vygradovalo v následné baráži sestupem do Krajské ligy, letos tým ze stejného města vybojoval bodů 88, což mu zaručilo vítězství v základní části.  Přitom jak je patrné z předešlých řádků v Sokolově se letos původně neměla 2. liga vůbec hrát, místní vedení, ale na poslední chvíli odkoupilo licenci opravňující nastupovat ve 3. nejvyšší hokejové soutěži od Klášterce nad Ohří, takže právě v tomto bodu se začal psát letošní úspěch západočeského celku. V aktuální sezoně nastoupili sokolovští v rámci základní části ke 40 zápasům, přičemž výhru slavili ve 28 případech. Náš čtvrtfinálový soupeř se může taktéž pochlubit nejlepším útokem v západní druholigové skupině, konta soupeřů zatížil 186 přesnými trefami.

Největší esa si Sokolov hýčká v útoku

V sokolovském brankovišti se během letošní sezony střídá trio brankářů. Těmi jsou karlovarští mladíci Ondřej Kuchař s Davidem Frečem, tento trojlístek pak doplňuje už zkušenější Petr Hruška. V základní části dostal nejvíce příležitostí mezi třemi tyčemi Frečo, naopak v play-off plní prozatím roli prvního brankáře Ondřej Kuchař, který platí za jednoho z nejvíce talentovaných gólmana z karlovarské líhně za poslední dobu. Jednadvacetiletý muž s maskou si už letos také vyzkoušel jaké to je chytat WSM ligu.  V dresu mateřských Karlových Varů nastoupil ke třem zápasům. Zadní řady Západočechů stojí především na výkonech Vojtěcha Šika (5+28), kvalitní výkony podává rovněž řízný Petr Přindiš (4+14), ten si v minulých letech vyzkoušel několik angažmá ve WSM lize, kde hájil barvy ústeckých Lvů Slavie a Přerova.  V solidním světle se ukazují také mladé karlovarské pušky Adam Rulík (4+6), či Martin Weinhold (3+5).  Jak už bylo řečeno největšími klenoty disponuje Sokolov v útočných řadách. Jejich produktivitě vévodí Pavel Kuběna, devětadvacetiletý forvard, jenž byl i pravidelným mládežnickém reprezentantem České republiky nasbíral v základní části 14 branek a 25 asistencí. Kuběnu následuje David Hruška, (24+14). To je svého času obávaný extraligový snajpr, který v nejvyšší soutěži odehrál 737 zápasů v nichž si připsal 275 branek. Fanoušci si ho mohou pamatovat především z pražské Slavie, kde patřil na začátku tisíciletí k hlavním stavebním kamenům úspěšného týmu jehož koučem byl Vladimír Růžička. Vyzkoušel si také štace v Litvínově, Karlových Varech a nebo Chomutově. Dalším nebezpečným útočníkem sokolovské skvadry je Matěj Zadražil (12+24), jeho čísla jsou o to obdivuhodnější, že je nasbíral pouze ve 24 zápasech. Zadražil si vyzkoušel extraligu v Karlových Varech a také WSM ligu, zde byly jeho působištěm znovu Karlovy Vary či Jihlava s Prostějovem. Bohaté zkušenosti z vyšších soutěží má taktéž Tomáš Harkabus (10+16). Často se prosazují i Michael Čejka (15+17), Martin Trapl (20+11) a nebo Tomáš Rohan (12+11).

Sokolov v osmifinále porazil Dvůr Králové nad Labem 3:1 na zápasy

HC Baník Sokolov - HC Dvůr Králové nad Labem 9:2

HC Dvůr Králové nad Labem - HC Baník Sokolov 1:5

HC Baník Sokolov - HC Dvůr Králové nad Labem 2:3

HC Dvůr Králové nad Labem - HC Baník Sokolov 1:4

Sestavy z posledního zápasu:

HC Moravské Budějovice: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer,Kliment, Sobotka, Pelikán, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st. "C", Matějka, Juráň, Rytnauer "A", Krutiš, Horký, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín.

HC Baník Sokolov:  Kuchař, (Hruška) – Kvapil, Gombár, Weinhold, Michálek, Šik, Hohl – Kašpar, Račanský, Kuběna, Harkabus, Strunz, Čejka, Šmejc, Sus, Trapl, Zadražil, Rohan.

Obě mužstva se naposledy utkala v sezoně 2014/2015

Jak už jsme zmínili, Sokolov a Moravské Budějovice hrají odlišné druholigové skupiny a to znamená, že poslední vzájemná měření sil jsou již pořádně vousatá. Datují se do sezony 2014/2015, tehdy byl v obou případech úspěšnější Sokolov.

Vzájemné zápasy ( sezona 2014/2015)

HC Moravské Budějovice - HC Baník Sokolov 3:4

HC Baník Sokolov - HC Moravské Budějovice 10:2

Trumfy Žihadel před čtvrtfinále

- Jan Brož: Tady není o čem diskutovat. V play-off rozhodují brankáři a na toho se letos mohou Žihadla opravdu spolehnout. Platí v podstatě totéž co před osmifinálovu sérií s Táborem, Jan Brož je základním stavebním kamenem mužstva a nutno říct, že jeho role bude v následujích zápasech důležitější než kdy dřív, vezmeme-li do úvahy, že proti Žihadlům bude stát tým, který svým soupeřům nasázel letos v základní části 186 branek! Dobrým znamením pro fanoušky Moravských Budějovic je fakt, že výkony Brože v play-off gradují, což prokázal v nedávno skončeném osmifinále.

- Fantom vyřazovacích bojů jménem Matějka: Filip Matějka patří k nejproduktivnějším útočníkům Žihadel po dobu celé sezony. Je, ale třeba dodat, že v hokeji jsou hráči, jejichž výkony rostou úměrně s důležitostí zápasů. A Matějka právě mezi takové patří O tom se mohl přesvědčit v osmifinále Tábor, jelikož si moravskobudějovický útočník připsal v bitvě s Kohouty 3 góly a 2 asistence a výraznou měrou se tak podílel na tom, že Táboru už běží dovolená.

Trumfy Sokolova před čtvrtfinále

- Vyváženost týmu: Sokolov letos disponuje opravdu vyváženým kádrem, ve kterém nechybí zkušení starší hráči jako je třeba David Hruška, zároveň doplnění o mladé, ale zároveň už zkušené borce typu Tomáš Harkabus a Matěj Zadražil. Tento mix nese své ovoce hlavně v útoku, kde sokolovští po celou sezonu excelují.

- Výhoda domácího ledu: Situace Žihadel je jasná. Jestli chtějí postoupit do semifinále, musí minimálně jednou vyhrát v Sokolově, jiná cesta k prodloužení sezony pro Moravské Budějovice nevede. Pokud by si totiž oba celky držely své domácí zápasy od začátku až do konce, zvítězili by Západočeši 3:2. Tato výhoda ještě nabývá na významu, když si uvědomíme, že obě soupeřící města si jsou vzdálena více jak 300 kilometrů a Sokolov má jistotu, že z prvních 3 zápasů odehraje 2 bez nutnosti dalekého tripu.

Sokolov očima Filipa Matějky:

"Bude to těžká série. Mají poměrně mladé mužstvo, doplněné zkušenými hráči. Někteří mají i extraligové zkušenosti. O to to bude větší výzva pro nás. Budeme hrát svoji hru a na ledě necháme všechno a uvidíme, co se z toho vyvrbí".

Termíny zápasů:

- 1. zápas středa 14.3 (Sokolov)

- 2. zápas pátek 16.3 (Mor. Budějovice)

- 3 zápas neděle 18.3 (Sokolov)

-příp. 4 zápas úterý 20.3 (Mor Budějovice)

-příp. 5. zápas čtvrtek 22.3 (Sokolov)

Věděli jste, že…?

- Za Sokolov momentálně hrají i Tomáš Kvapil s Ondřejem Šafářem, přičemž oba dva se v minulosti objevili na pár zápasů u Žihadel.

- Sokolov je ve skupině Západ nejlepším týmem na hřištích soupeřů. Z venkovních utkání si letos dovezl 47 bodů.

- V roli hlavního trenéra Sokolova působí Michal Jäger, který byl před několika lety "zapleten" do nechvalně známé nahrávky z kabiny Klášterce nad Ohří, ne jejímž základě byl následně propuštěn. Nutno říci, že po události vyjádřila Jägerovi podporu spousta známých osobností.

- Pokud Žihadla porazí Sokolov, vyrovnají tak největší úspěch v historii klubu.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz