"Každý z hráčů k výhře přispěl svým dílem," říká Petr Helešic

Po vítězném zápase proti Žďáru nad Sázavou (5:4)redakce vyzpovídala golmana Petra Helešice.


Petře, jak bys hodnotil dnešní zápas?  Vyhrálo se 5:4, takže určitě spokojenost, že?

Soupeř bojuje o play-off. Bylo jasné, že nás budou chtít zatlačit a uhrát z jejich pohledu povinné 3 body. V naší sestavě chybělo 7 hráčů, naopak Žďár přijel v plné polní. A nám se podařilo vyhrát, takže spokojenost je na místě.

Co rozhodlo o vašem vítězství?

Kluci přede mnou měli výborný pohyb. Od začátku jsme napadali rozehrávkou soupeře a získávali tak převahu. Soupeře jsme z mého pohledu jasně přestříleli. Každý z hráčů k výhře přispěl svým dílem. První dva góly dali nejmladší hráči týmu a možná i soutěže. Což nás ještě víc nakoplo, že to jde, a zvýšilo naši sebedůvěru. Dalším faktorem byla naše disciplína.

Ty jsi chytal od začátku poprvé od sezony 2013/2014. Kdy jsi se dozvěděl, že nastoupíš jako startovací gólman?

Indicie jsem měl již od pondělí, kdy jsme s trenérem řešili, zda už jsem připraven chytat. Konečné rozhodnutí padlo až dnes odpoledne před zápasem.

Jak se ti chytalo?  Byl jsi nervózní?

Překvapivě jsem se cítil dobře, bez nervozity. Říkal jsem si, že jsem tam, abych se klukům pokusil pomoct se zvednout z předchozích nezdarů. Mentálně jsem byl na zápas připraven. Jen jsem měl strach, zda to zvládnu po fyzické stránce. Naštěstí i díky skvělé pomocí obrany jsem celý zápas zvládl. Jsem rád za 3 body.

 Proč jsi vlastně svou kariéru po zmíněně sezoně 2013/2014 ukončil?

Život mě zavál na vysokou školu do Olomouce a já umím dělat na 100 % pouze jednu věc v jeden čas. Vzhledem k tomu, že ve Znojmě nebyl zájem o moje služby, tak jsem s hokejem dočasně skončil. Po návratu do Znojma jsem se k hokeji vrátil a jsem za to rád.

V čem vidíš největší posun celého týmu od začátku sezony?

Největší posun vidím v tom, že mladí hráči získávají stále víc a víc zkušeností. Začíná se projevovat jejich ice-time, který je k 20 minutám za zápas. Mají větší sebevědomí. Samozřejmě chyby dělá každý, ale i kvůli tomu jsme tam my gólmani, abychom je podrželi. Cesta a vize, kterou klub má, tedy v tuto chvíli rozvoj mladých hráčů v první sezóně, kdy nejde o sestup, je správná a má mou podporu. V Česku takovou práci bohužel neumíme ocenit, a to mě velmi mrzí.

 

Momentálně máte čtyři hráče ve Znojmě. Myslím, že tohoto povýšení mohou v budoucnu dosáhnout i další kluci z Moravských Budějovic?

Není důvod proč ne. Vidět spoluhráče o level výš, a že nejsou kompars do počtu, by měla být pro naše hráče motivace, kterou musí přenést do tréninku. V zápase ukázat sebevědomí a není problém se dostat výš. Klukům, co jsou ve Znojmě přeji, ať se jim daří. Zároveň jsem rád, že nadále sounáleží s týmem, což ilustruje jejich přítomnost v hledišti na dnešním utkání.

 

Nyní vás čeká Nový Jičín. Co udělat pro to, abyste soupeře porazili?

Na to je jednoduchá odpověď. Dát více gólů než soupeř.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz