Ohlédnutí za 1. polovinou základní části Krajské ligy Vysočiny

Ohlédnutí za 1. polovinou základní části Krajské ligy Vysočiny

Po 1. polovině základní části patří týmu Žihadel v Krajské lize Vysočiny 4. příčka, když se drží v těsném bodovém závěsu za vedoucí trojicí týmů Pelhřimova, Chotěboře a Světlé nad Sázavou.


Jaká byla první polovina soutěže v podání žlutočerných? Pomozme si nejprve slovy trenéra Kolečkáře z článku v Třebíčském Deníku z minulého týdne: „Postihla nás velká marodka, která se nás drží dosud. V jeden moment jsme měli mimo hru až osm obránců. Navíc se nám zranil loňský nejlepší střelec a kapitán Lukáš Nováček. Takže dosud jsme ani jednou nehráli v ideální sestavě.“

Na první pohled to vypadá jednoznačně, tedy doma 100% bilance: 5 zápasů a 5 výher za 3 body (Velká Bíteš 7:3, Náměšť 5:1, Velké Meziříčí B 10:1, Telč 5:2, Ledeč 7:3), kdežto venku z 5 pokusů pouze 1x vítězství za 3 body (Bystřice 1:9) a 3x remíza a následná prohra v prodloužení nebo na nájezdy (Chotěboř 5:4p, Humpolec 3:2sn, Pelhřimov 5:4p) a 1x prohra v zákl. hrací době (Světlá 3:2). Optimista by však řekl, že pouze Světlá nad Sázavou dokázala naše borce porazit po 60 min. hry, a z toho jediného zápasu se tak vraceli domů bez bodového zisku.

Los tomu chtěl, že jsme na venkovní kluziště zajížděli vesměs k týmům z horní půlky tabulky a doma naopak proti těm z té dolní, což se teď samozřejmě v 2. polovině soutěže otočí. Faktem však je, že 3 ze 4 prohraných zápasů měly společné to, že Žihadlí letka vždy v průběhu třetí třetiny vedla, aby se následně toto vedení nepovedlo udržet. Trenér Kolečkář to vidí následovně: „Určitou roli může hrát v tomto i kumulující se únava v závěrech utkání, protože jsme ani jeden z těchto venkovních zápasů ze známých důvodů neodehráli na kompletní 3 pětky, ale to pro nás nemůže být výmluvou. Je třeba, abychom dokázali lépe zabezpečit svou hru v momentě, kdy se dostaneme ve třetí třetině do vedení v těchto vyrovnaných zápasech. Není náhoda, že se nám to dokonce 3x z vedení takto před koncem nepovedlo dovést do vítězného konce. V Pelhřimově jsme dokonce pohrdli vedením o 2 góly. Z toho se bezpochyby musíme do druhé poloviny soutěže poučit.“

Z domácích zápasů byl nejnapínavější ten proti Telči. Před skvělou kulisou 480 diváků, z nichž cca stovka dorazila z Telče, byl obrat z 0:2 po první třetině na konečných 5:2 určitě poutavou podívanou a ukázal vnitřní sílu mančaftu. Tým po nepovedené první třetině dokázal změnit hru a doslova dotlačit důrazem na brankovišti do branky 3 góly a změnit ráz zápasu. Velmi cenné vítězství v regionálním derby!

Pojďme se nyní zaměřit na kádr Žihadel a podrobit ho analýze řečí čísel. Všech 10 utkání odehráli pouze 3 hráči, a to útočníci Petr Krutiš, Adam Kotačka a Patrik Trnka. Posledně jmenovaný navíc prošel doslova za běhu přeškolením i na obránce a momentálně je z něj univerzál schopný hrát na jakémkoliv postu. Pouze jednou chyběli a do 9 utkání tak zasáhli obránci Ondřej Šťáva, Zdeněk Brabec a útočník Roman Mikeš. Toť jádro sestavy, o které se zejména mohli trenéři opřít v první polovině soutěže. Dále už však účast prudce klesá.

Hned 10 hráčů se od samého začátku sezóny potýkalo se zraněními a nemocemi, které si vyžádaly několikatýdenní až několikaměsíční absence. Nejvážnější situace je aktuálně u obránce Daniela Saláta, který do soutěžních utkání zatím nezasáhl a reálně hrozí, že přijde o celou sezónu kvůli zdravotním problémů, které mu aktuálně nedovolují sportovní zátěž. My mu především přejeme brzké uzdravení. Nepříjemné zranění v horní části těla utrpěl v přípravných zápasech obránce Michael Theimer, který však již trénuje na ledě a do sestavy už se vrátí v nejbližších dnech. Návrat dalších zraněných se také pomalu blíží, a to u již zmiňovaného Lukáše Nováčka a u hráčů schopných hrát stejně kvalitně jak v útoku, tak v obraně, kterými jsou Mirek Bazala a Šimona Machala.

Pomocnou ruku nabídl v této tíživé situaci extraligový dorost HC Dukla Jihlava, odkud v rámci fungující spolupráce formou střídavých startů nastoupili již 4 hráči ročníku 2005 (15-16 let). Do 4 zápasů už stihli nastoupit obránci Tomáš Vandas (rodák z MB) a Jan Hamřík. V útoku se představili dva členové širšího kádru Reprezentace Česka do 17 let: Hynek Peš (2 zápasy) a Kevin Coufal (1 zápas). U Kevina Coufala je příběh korunovaný tím, že po premiéře v neděli 14. 11. za Žihadla proti Ledči nastoupil o den později ke své premiéře i v Chance lize za A tým jihlavské Dukly. Sluší se dodat, že teprve ve středu 17. 11. oslaví Kevin 16. narozeniny.

Celkem se z našich hráčů do pole dostalo na led během 10 zápasů dokonce 24 hráčů. V brankovišti si porci zápasů rozdělili Petr Helešic (6 zápasů) a David Vacek (4 zápasy), kteří svými spolehlivými výkony týmu dodávali tolik potřebný klid. Jako výpomoc při absenci Davida Vacka se na střídačce objevil Tomáš Tůma, který se v závěru zápasu s Velkým Meziříčím B (10:1) dostal i na 8 minut do branky. U tohoto 37letého borce se jedná o pozoruhodný příběh, neboť má na kontě kromě 76 zápasů v II. lize i 3 zápasy v I. lize. To všechno však jako útočník. V brance se jednalo o jeho premiéru v soutěžním zápase. Situaci na brankářském postu zkomplikovala v posledních dnech opětovná zdravotní absence Davida Vacka, kádr tak nově doplnil brankář ještě juniorského věku Nikolas Atanasiadis.

A kdo tým gólově táhne? Není nic překvapivého, že v popředí týmové produktivity se nacházejí Petr Krutiš (10z, 13+10) a Roman Mikeš (9z, 7+11). Hráči, kteří ve svých bohatých kariérách v II. Lize drželi průměr cca 1 kanadský bod na zápas, tak svou produktivitu v krajské lize téměř zdvojnásobili. Podobné tempo sbírání kanadských bodů drží i další tři útočníci: Jan Trojan (8z, 5+8), Milan Procházka (5z, 4+6) a Lukáš Nováček (4z, 5+4). Z obránců stojí za zmínku bodový příspěvek Ondřeje Šťávy (9z, 2+8), jehož ofenzivní choutky jsou už pověstné.

Při absenci hlavních ofenzivních es je velmi produktivní i Radek Vysloužil (7z, 4+4), který však nezapomíná plnit i roli „zlého muže“ a v kooperaci Zdeňkem Brabcem v případě potřeby shodí rukavice a nechají promluvit svoje kladiva. Zrovna „Brába“ si už však bohužel jako první hráč v celé soutěži vykoledoval už druhý trest do konce utkání a má tak na nejbližší utkání s Bystřicí (17.11.) nuceně zastavenou činnost. Přírodní úkaz v podobě spektakulární bitky Romana Mikeše v posledním utkání s Ledčí byl asi spíše výjimkou a „Miki“ se už bude opět spíše věnovat kreacím s pukem.

Absence se našemu týmu nevyhnuly ani v realizačním týmu, kdy poslední dva zápasy chyběl na střídačce z důvodu covidové izolace trenér Petr Kolečkář. Lavičce Žihadel tak šéfoval Michal Bartoněk, který nejprve musel zkousnout hořkou pilulku v podobě kruté prohry 3:2 ve Světlé nad Sázavou, když se za stavu 2:2 v hodně drsné podobě ukázalo nepsané pravidlo „nedáš-dostaneš“ v závěrečných minutách zápasu. Následný zápas s Ledčí však pod jeho vedením moravskobudějovičtí zvládli na výbornou (7:3) a Michal si tak mohl připsat premiérové vítězství v pozici šéfa střídačky MB. Sluší se doplnit i něco málo k tomuto kouči. V sezóně 2012/2013 dovedl k titulu v Krajské lize Jihomoravského kraje tým HC Kometa Úvoz, když za stavu 2:2 na zápasy v prodloužení rozhodujícího 5. zápasu proti Velké Bíteši trefil zlatým gólem tomuto týmu krajský titul jistý Tomáš Tůma, o kterém už dnes byla řeč…

Co dál? Počínaje středou 17. 11., kdy přivítáme od 17:00 hod. tým z Bystřice nad Pernštejnem, nás čekají odvety, ve kterých bude chtít tým bezpochyby získat více bodů než v právě skončené první polovině základní části a připravit si tak co nejlepší výchozí pozici do play-off kam z 11 týmů v soutěží postoupí 8 nejlepších. Celé play-off je naplánováno na 3 vítězné zápasy (D-V-D-V-D) a začíná jíž o posledním víkendu v lednu.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz