Rozhovor: „Jsme stále v přípravné fázi na sezónu,“ říká Petr Helešic.

Rozhovor: „Jsme stále v přípravné fázi na sezónu,“ říká Petr Helešic.

Po úvodních dvou zápasech ligové soutěže jsme si k obsáhlejšímu rozhovoru přizvali Petra Helešice, aby nám pověděl jak zatím vidí začátek sezóny a nechal nás nahlédnout pod pokličku výkonů týmu.


Ahoj Petře, pojďmě si nejdříve zrekapitulovat výsledky uplynulých týdnů. Jako tým jste měli před sezónou jeden přípravný zápas v Brně s prohrou pro klub nelichotivou 9:3. Proč se přípravný zápas nevyvedl dle vašich představ?

 

Nejen přípravná utkání s Technikou a Znojemskou juniorkou, ale i první zápass sezóny byli v rámci interní dohody pojaty, jako přípravné. První ostrý jsme brali zápas s Pelhřimovem. Konkrétně v zápase s Technikou bylo na našem výkonu vidět spoustu neporozumění se spoluhráči a nesoulad. Podle mého názoru to bylo způsobeno počtem tréninků. Začali jsme přípravu na ledě až na konci srpna, což je pozdní termín. Vzhledem k cenám energií a výhledu situace pro letošní sezónu jsme zároveň tímto způsobem chtěli ušetřit oproti loňské sezóně nějakou korunu, která by se mohla hodit později. V zápase jsme sledovali hlavně individuální výkony. Zvláště kluci, které jsme potřebovali vidět například Adam Stárek, zahráli dobře. To byl hlavní výstup ze zápasu. Víc bych za tímto zápasem nehledal a více ho nerozebíral.

 

Před zápasem v Telči jste měli ještě jeden přípravný zápas ve Znojmě s juniory.

Ano, původně jsme chtěli odehrát přípravný zápas klasicky. Bohužel během týdne postupně vyvstala vysoká marodka a ani já osobně jsem na zápas nedorazil. Odehrál se tedy spíše v tréninkovém režimu, bez rozhodčích a časomíry. Výsledek zápasu je tedy neznámý (smích). Ale dle informací, které se ke mně donesli, jsme měli zvítězit. Bohužel se nás marodka držela až do konce týdne a zápas s Telčí jsme odehráli na 12 hráčů v poli. V jednu chvíli jsme chtěli i zápas odložit. Ve čtvrtek a pátek jsem sháněl hráče, aby dorazili i přes nemoci a obepisoval hráče na hostování. Konkrétně bych chtěl poděkovat Danovi Šebestovi a Šimonovi Machalovi, že byli ochotni ze dne na den bez společného tréninku přijet na zápas.

 

S Telčí jste prohráli 5:4. Jak s odstupem týdne hodnotíš výkon týmu?

Jak jsem zmínil do Telče jsme jeli ve 12 lidech do pole. V rámci utkání jsme nehráli špatný hokej. Byli horší a lepší pasáže. Typicky v případě, že jsme dodržovali pokyny, které jsme si nastavili před zápasem, tak jsme byli lepším týmem. Bohužel nejsme tým, který by byl zvyklý bránit. Na obranné fázi se nyní snažíme pracovat. Výpadky v systému, který chceme hrát, nás stojí spoustu usílí a energie a vyplývají z toho chyby, z kterých dostáváme góly. Zároveň můžeme být rádi za Vácu v bráně, který spoustu těchto chyb hasí.

 

V závěru utkání dostal Daniel Šebesta trest ve hře za zásah do hlavy a krku. Navíc dostal i dvě minuty za nesportovní chování. Co se událo?

Já jsem upřímně daný souboj neviděl. Vím jen že hráč soupeře ležel za bránou a nikdo jsme moc nevěděli, co se stalo. Sám Dan nevěděl, že by snad udělal faul. Rozhodčí to zjevně ze svého pohledu vyhodnotil takto. Při odchodu Šebi třískl vrátky, na kterých se rozbilo plexisklo na střídačky a muselo být odklizeno. Za to dostal další 2 minuty za nesportovní chování. Nic dramatického. Škoda jen, že nemohl hrát z důvodu trestu s Pelhřimovem.

Zároveň bych se chtěl ještě u zápasu s Telčí zastavit u jedné skutečnosti, která vyplynula během tohoto týdne. Na základě indícií a ověřování jsem dne 21.9.2022 podal podnět k prošetření neoprávněného startu Jana Bíny v tomto zápase. V zápase totiž byl přítomen hráč s číslem 19, který nebyl uveden v zápise o utkání. Tento hráč dokonce vstřelil branku, která je v zápise přiřazena hráči číslo 16. K těmto skutečnostem máme fotodokumentaci na základě, které se domníváme, že došlo k prohřešku vůči praktikám fair play a pravidlům ledního hokeje. A můžeme hráče docela přesvědčivě identifikovat. Uvidíme, jak se k tomu postaví STK.

 

Zajímavé, díky za informaci. Určitě budeme očekávat výsledek nějakého řízení. Teoreticky by mohlo dojít i ke kontumaci zápasu v náš prospěch?

Myslím si, že je tomu tak. My samozřejmě respektujeme, že jsme zápas prohráli a soupeř byl v daném zápase lepší. Na druhou stranu v případě, že to bylo nekalým způsobem ovlivněno, pak by měl přijít trest.

 

Pojďme nyní k zápasu s Pelhřimovem. První domácí zápas, repríza loňského finále, spousta diváků. Co více si přát?

Měl jsem velká očekávání. Nikdy jsem žádný zápas neorganizoval, spoustu věcí jsem se učil za pochodu. Musím poděkovat hlavnímu pořadateli a paní ředitelce zimního stadionu za spolupráci. Jejich podpora a zkušenosti byli v tomto k nezaplacení. Navíc chyběl kvůli nemoci David (Horký – Hlavní trenér pozn. Redakce), takže na mě padlo ještě více povinností před zápasem. Tak trošku jsem byl jako v Jiříkově vidění, jak jsem všude lítal po zimáku. Nakonec se ale vše povedlo a mohli jsme fanouškům ukázat hokej, jak ho umíme.

 

V zápase jste vedli 4:0. Těsně před koncem srovnal Pelhřimov na 4:4. Škoda dobře rozehraného utkání, nemyslíš?

Upřímě se přiznám, že si nemyslím, že bychom byli o tolik lepší první polovinu zápasu, jak se mohlo zdát. Potkali se dva týmy, které chtějí soutěž vyhrát. Úvodní nervozita ze strany Pelhřimova byla určitě způsobena i vynecháním prvního kola s Bystřicí. V druhé polovině zápasu, i za pomoci naši nedisciplinovanosti, se dostali do tempa a dokázali toho využít.

 

Když mluvíš o nedisciplinovanosti, několikrát ses snažil komunikovat s hlavním rozhodčím Suchým o některých jeho výrocích. Stejně tak na druhé straně trenér Pelhřimova Olda Válek několikrát nepřijal výrok rozhodčího zrovna gentlemansky.

Přijel za mnou jednou. Chtěl jsem s ním mluvit vícekrát to je pravda. Při našem rozhovoru jsem ho nijak neurážel, pouze jsem chtěl, aby nechal moje hráče hrát hokej, a aby je chránil před fauly holí, které se objevovali. Asi 20 vteřin na to vyloučil Mikiho (Roman Mikeš pozn. redakce) za čisté odebrání kotouče. Za mě budu upřímný a tato osoba je příliš arogantní, než aby se s ní dalo rozumně mluvit. Až dostanu do ruky video ze zápasu, rád se na všechny zákroky podívám a dám si tu práci zaslat sestřih, jak odpískaných, tak neodpískaných faulů k rukám kompetentních osob na svazu. Možná to bude lehce arogantní i z mojí strany, ale já nemám příliš rád bezpráví a chci se proti tomu postavit, už jenom tím, že na tuto skutečnost poukážu. A k tomuto se musíme vyjádřit i jako týmy v soutěži, jestliže chceme změnit posuzování zákroku, tam kde by mělo být. Delegáti na zápasy základní části zváni svazem nejsou, proto by měl být rozhodčí připraven přijmout kritiku, aby si ji sebereflektivně mohl přebrat. Tato klíčová kompetence sebereflexe u pana Suchého chybí.

 

Na konci zápasu a prodloužení dostal pro změnu trest ve hře Milan Procházka. To vypadá, že budeme nejtrestanější tým v lize.

Co mám odezvu na tento zákrok, tak to bylo rameno na rameno a hráč to neustál. Ale opět to nechám na video, abych posoudil, zda faul proběhl nebo ne. V případě, že bych se chtěl odvolat musel bych to udělat do dalšího dne. My ovšem víme, že Milan do Ledče nepojede a nemá tedy smysl řešit pozastavení jeho činnosti na tento zápas. Co já si ovšem osobně myslím, že sám Milan nemá potřebu s jeho zkušenostmi k nějakým zákeřnostem, bylo to vidět i na jeho chování po tomto faulu. Ale jak říkám, nemám ve výroky pana Suchého důvěru, takže se rád přesvědčím, že to bylo správné rozhodnutí.

 

Na konec jste vyhráli v prodloužení. Jaké byli pocity z prvních bodů v soutěži?

Po loňské sezóně plné prohraných zápasů v prodloužení a na nájezdy, jsme spokojení, že jsme to zvládli. Je ovšem škoda, že jsme nevyhráli v základní hrací době. Opět nás trápila „nedisciplinovanost“, která soupeři dala křídla. Na druhou stranu je pro nás možná lepší hrát oslabení, protože ani jeden gól jsme nedostali v oslabení a jde vidět, že když se na bránění soustředíme nemáme s tím problém. Když jsme ovšem vyšli z oslabení a byli pod tlakem, chtěli jsme hned hrát hokej směrem dopředu, zapomněli na instrukce směrem dozadu, a to se nám několikrát vymstilo. Útočnou fázi hodnotím kladně, tam jdou vidět zkušenosti naších hráčů a že je to jejich přirozené prostředí.

 

Ještě se nabízí poslední dotaz spíše organizační. Asi ne jen já jsem si všiml, že zatím nenastoupil do soutěžního utkání Petr Krutiš a Honza Bulín. Jak to s nimi vypadá?

Bohužel Petr má v tuto chvíli zranění ruky, které mu nedovoluje hrát hokej. Nevíme na jak dlouho to je. Tvrdíme, že zdraví je nejdůležitější a dokud se sám Petr nebude cítit dobře a zdráv, tak není absolutně důvod to pokoušet.

U Honzy bohužel došlo k administrativním problémům. Bude bohužel moci nastoupit až v polovině října. Nejdříve byl navrhnut přestup přímo k nám z Hodonínských Drtičů (tým, který ukončil činnost). Bohužel tam byli i nějaké postranní dohody, a nakonec se velmi rychle udál přestup do Znojma, odkud k nám má jít Honza na hostování. Bohužel je zde karenční doba jednoho měsíce. A já v tuto chvíli nemám řešení a nezná ho ani nikdo na svaze. Zkrátka se s tím musíme smířit. Honza o těchto skutečnostech ví a přijal to dobře.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz