Vyjádření vlastníka, jednatele, trenéra a vedoucího mužstva

Vyjádření vlastníka, jednatele, trenéra a vedoucího mužstva

Vážení a milí příznivci hokejového klubu z Moravských Budějovic. Rád bych se vyjádřil k, z vaší strany pohledu (prezentováno vedením Fan clubu a vedením Patriots), tristní výkonnosti a nesoutěživosti hráčů Moravskobudějovického hokeje.


Máme za sebou téměř celou sezónu, chybějí tři kola do konce soutěže a asi je na čase zbilancovat naší letošní cestu, jelikož se rojí nařčení, že naši hráči nemají natrénováno nebo snad, že nechtějí vyhrávat, nedej bože hrát zápasy. Budu velice konkrétní a pragmatický tak, jak mi velí přesvědčení mého vystudovaného oboru.

Takže pojďme na nějakou tu statistiku, když loni to bylo „lepší“ než letos. Začněme obecně. Loni byl dva týmy, které měl 50 a více bodů, dva následně více než 40. Následovala propast, kde na 5 místě byla Telč s 27 body a všechny ostatní týmy měli 21 a méně bodů. Tuto sezónu atakují hranici 50 bodů opět dva týmy, následovány Pelhřimovem. My se v tuto chvíli pohybujeme v pásmu, kde týmy mají mezi 29 a 24 body. Tyto týmy jsou čtyři. Již tyto bodové účty ukazují, že se prostřední část týmů v soutěži zkvalitnila a přináší to mnohem více zajímavých zápasů. U obecných statistik ještě zůstanu, tentokrát ovšem pouze z této sezóny 109 gólů vstřelených (2. místo v soutěži) a 68 obdržených branek (4. místo v soutěži). Někdo může namítnout, že se na tom podepisují gólové žně ze zápasů s Bystřicí, ovšem i tak bychom byli v první čtyřce ve vstřelených brankách.

Pojďme od obecných statistik, o kterých si již doděláte obrázek sami, ke konkrétním segmentům naší hry a pojďme si vysvětlit, jaká je vize klubu, již několikrát řečená. Opakování je matka moudrosti. Soutěž je to krajská, nejnižší v rámci registrovaných soutěží v ČR. V této soutěži se hráči chodí bavit. Rád bych řekl, že i funkcionáři, ale u mě to v tuto chvíli dnes 19.12 tak není z důvodů, které ještě popíši.

Chceme integrovat mladé hráče z okolí do procesu mužského hokej. V této sezóně například příchod Davida Šplíchala z Častohostic, který hraje posledním rokem juniorku v Třebíči, Karla Horáka, který bydlí přímo v Budějovicích, navrátilec Adam Špaček ze Znojma a Adam Stárek, který loni skončil ve Znojemské juniorce. Při této integraci samozřejmě dochází k rozbití některých vazeb z minulosti, ovšem tito hráči potřebují naši důvěru, aby se posouvali vpřed, a i když na ně vytváříme tlak, tak věřím, že je to ku prospěchu následujících let. Stabilně již hrají Patrik Trnka, Adam Kotačka. Je nám líto, že tu působit nechce Patrik Válek. Přiznám se, že jsem zatím s nimi o tom nemluvil, proto nebudu jmenovat, ale rád bych, aby se k nám v následující sezóně přidal další rozený Budějovák. Nechme se překvapit.

V rámci předchozího se vraťme ke statistikám a pojďme hezky týmem odzadu. Za prvé, na brankářské pozici dostává důvěru Karel (Horák), který ve svém mladém věku potřebuje získávat zkušenosti a psychickou odolnost k tomu, aby se stal gólmanem pro mužskou kategorii. Věřím, že do budoucna je to příslib a bude dostávat důvěru i dál. Bohužel se to odráží právě v počtu obdržených branek, který je již nyní vyšší než v loňské sezóně. Nikdy náš tým nehrál a ani hrát nebude obranný hokej, není to zajímavé pro fanouška a ani pro hráče samotné. Chceme vyhrávat a k tomu je třeba dát více gólu, než soupeř.

Tedy přeskočme od brankáře k útoku. Asi není třeba se ptát, kdo táhne útok Žihadel. Jsou to legendy Petr Krutiš a Roman Mikeš, spolu s Lukášem Nováčkem tvoří údernou trojici. V loňské sezóně chyběli Petr s Romanem v součtu 40 zápasů dohromady ve třech zápasech (19+18 zápasů) v základní části. Lukáš se loni potýkal se zraněním a odehrál tedy pouze 12 zápasů. Letos se role obrátili, a zatímco Lukáš má odehrány všechny zápasy i přes zranění, které ho limitovalo v některých zápasech v pohybu. Petr se potýkal se zraněním na začátku sezóny a Roman naopak uprostřed sezóny. Z nynějších 17 odehraných zápasů Roman odehrál 11 utkání a Petr 7 utkání. Jejich roli na sebe v první lajně zkusil vzít na začátku sezóny mladík v sestavě Adam Špaček. Jeho statistika bodu na zápas je dobrým znamením. Ale opět připomínám, že je třeba těmto hráčům vkládat důvěru, aby si zvykali na role lídrů. Ten, kdo nahradil tyto dva, je Honza Trojan, který se svými 3 body na zápas, hraje letošní sezónu v laufu a jde vidět, že zodpovědnost v rámci kapitánství byla svěřena správnému člověku.

Bohužel i nadále chceme hrát na výsledky i když se to některým nezdá. A proto stále v koncových fázích zápasů bývá zodpovědnost přenášena na tyto hráče, které doplnil na začátku sezóny Honza Bulín. Tito hráči jsou rozdílový a potřebujeme, aby se od nich mladí učili a respektovali je. Nemůžeme vynechat ani Standu (Horáka) a Vyslu (Radek Vysloužil), to jsou naopak hráči jejichž pracovitost pro tým je nezbytně nutná a mladí na sobě budou muset ještě dlouho pracovat a učit se i od nich, aby se v sestavě dostali před ně.

Stejná situace panuje u obránců. Posila v podobě Dana Šebesty přišla na konci listopadu, od té doby byla i obranná fáze na vzestupu. Bohužel zranění, nemoci a pracovní vytížení nás pro změnu v předvánoční části soutěže zasáhli v obranné formaci. Odpadl nám i Ondřej Šťáva. Naopak se z práce vrátil Patrik Kovář, aby nám vypomohl v posledním zápase (s Velkou Bíteší) a za to jsme vděční. Většina našich obránců je útočně laděná, chceme, aby hráči nezahazovali puky a z toho plynou chyby, které jsou v krajské soutěži pochopitelné a které přispívají k růstu hráčů, v případě, že jsou dobře vedeni a směrováni.

A nesmím opomenout, ani poslední jméno, které většina z nás již možná zapomněla. David Vacek, brankářská jednička pro letošní sezónu, která od 2. kola s Pelhřimovem laborovala se zraněním. Uvidíme, zda se navrátí do zápasu ještě v tomto kalendářním roce.

Koncem výčtu pár statistik bych se rád vyjádřil ještě k 6 hráči našeho klubu v hledišti. Mrzí mě. Velmi mě mrzí, nerespektování hráčů a vedení mužstva. Na mě jakožto na osobu zodpovědnou za výsledky klubu a člověka, který drží klub v chodu, vytváří strategie a plánuje do budoucna se klidně obraťte a řekněte svůj negativní názor. Já to ustojím, příjmu a udělám sebereflexi, zda stále dělám vše, jak nejlépe dovedu, a jak mi moje morální zásady a zodpovědnost povolí. Dělal jsem to tak vždy. Pak ovšem očekávejte, že též sdělím svůj názor já.

Mým názorem je, že fanoušci Moravských Budějovic neumí prohrávat. Sport je i o situacích, kdy to nefunguje. Může to mít 1000 důvodů. Ale věřte, že je za tím skryt dobrý úmysl a cesta, jak udržet klub v chodu i pro dlouhodobější horizont. Protože občas, jak to, tak v hokeji bývá, přijde laciný gól. Někdy zase vystřelíte fotbalový míč a dáte s ním gól. Na to abychom se každý druhý domácí zápas (4 z 9) dovídali, jak se mají hráči a vedení při zápase probudit. Bylo na hráče pískáno. Loni se k nám přikláněli výsledky, které byli těsné. Letos tomu tak není. To je zkrátka krása jakéhokoliv sportu.

Fanoušek nechodí na zimní stadion kvůli vítězství svého týmu. Ale stejně jako hráč, trenér, kustod, kvůli emocím, které zápas přináší, kvůli lidem, které na zimním stadionu potkává. Prohrávat je normální, není nutné do toho ještě potápět mladé kluky, kteří vám chtějí poděkovat za podporu a vy se k nim otočíte zády. Naopak, sdělit, že jste s týmem, že jste tím pověstným šestým hráčem a že vám nezáleží tolik na výsledku, ale na tom, že ti kluci to dělají i pro vás a chtějí vyhrát. A že jim to prostě nevyjde, to už tak zkrátka bývá. Naučme se prohrávat. Akceptujme, že můžeme být rádi, jaké lídry hráče tu máme, že je potřeba vychovat i další generaci hráčů. Abychom byli konkurencí. Pojďme změnit naše myšlení. Pojďme bojovat za žihadla. Pojďme urvat každý kousek ledu a když to nejde, tak prostě jdeme do dalšího zápasu, který bude lepší než ten předchozí. Nebuďme děti, kterým někdo ukradl hračku, která sypala bod za bodem. To je věc, která mě mrzí a která mi kazí radost z hokeje.

S přáním hezkých svátků

Petr Helešic

#respektvsem #naucmeseprohravat #zihalda #moravskobudejovickyhokej

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz