ŽIHADLA MÍŘÍ DO LVÍ SLUJE!

ŽIHADLA MÍŘÍ DO LVÍ SLUJE!

Nová hokejová sezona již pevně zakotvila v kalendářích, diářích i organizérech všech fanoušků nejrychlejší kolektivní hry na světě. K výčtu soutěžních klání, které se konají i na českých kluzištích, nepochybně patří i druhá hokejová liga, z níž všechny fanoušky družiny Jiřího Recha zajímá především východní skupina. Ta po předchozím svátečním cvrkotu chystá zvednout sobotní oponu nad svým již patnáctým kolem základní části. Součástí jeho programu je rovněž výjezd moravskobudějovické hokejové party na břeclavský led, kde na ni čekají místní Lvi, kteří se momentálně nacházejí na devátém místě tabulky (4-2-1-6, 34:47, 17 bodů). Vhození úvodního buly je ve zdejší Ice Bors aréně naplánováno na 17:00 hodin.


Žihadla se s tímto týmem utkávala v podstatě pravidelně již od éry svého vstupu do českých hokejových vod a směle tak mohou prohlásit svého sobotního soupeře za nejlépe přečteného ze všech, s nimiž se letos v rámci skupiny Východ střetávají. Zajisté se na obou stranách příznivců nalezneme řadu těch, kteří si vybaví vzájemné souboje v rámci krajských přeborů (2005-2008, včetně dvou finálových sérií) nebo v již neexistující skupině Střed během ročníku 2012-13.

Dosavadní výkony Jihomoravanů připomínají do značné míry sinusoidu, každopádně výkony mezi třetím a jedenáctým kolem rozhodně nemohou zařadit do výkladní skříně svých blyštivých úspěchů. V této fázi dokázali z devíti zápasů vydolovat pouhých šest bodů za vítězství nad Opavou (4:3) a Karvinou (tu povalili až v samostatných nájezdech 1:0) a porážku v prodloužení na ledě Moravských Budějovic (viz níže). Na nevýrazné výkony celého týmu následně vyřazením z kádru doplatili obránce Jiří NOVÁK (který v modrožlutých barvách strávil posledních šest sezon a momentálně se prohání na zmrzlé vodě krajského přeboru v barvách Velké Bíteše), útočník Jindřich ZÍTKA, jehož hostování z Hodonína bylo ukončeno po šesti zápasech (v nich vstřelil pouze jednu branku a trenéry svými výkony nepřesvědčil) nebo Tomáš BUHAJ (tomu byly vyřízeny střídavé starty do Rosic). V posledních kolech to začalo vypadat, že se v nich probouzí duše skutečného krále zvířat. Dokázali uspět s Kopřivnicí (6:4) a velmi cennou výhru zaznamenali s Novým Jičínem (3:2) což trenér Michal Konečný zhodnotil těmito slovy:“V té okleštěné sestavě to jsou zlaté tři body. První třetina byla z naší strany hrozná, v kabině pak byla pořádná bouřka. Potom musím před kluky smeknout, protože až do konce zápasu jsme soupeře přehrávali a hráli jsme pohledný hokej. Kluci ukázali, že na to mají...“ Naposledy ve Valašském Meziříčí ovšem analyzovaný mančaft znovu tvrdě narazil a posledním Bobrům podlehl 1:3 poté, co všechny góly obdržel v poslední třetině. Pochopitelně se tato skutečnost odrazila i do slov výše zmíněného kouče, který na svých svěřencích nenechal suchou jedinou nitku:“I když jsme po dvou třetinách vedli, nehráli jsme vůbec dobře a můžu říci, že to bylo jedno z našich nejhorších utkání venku. Nedokážu si to vysvětlit, body jsme si ale nezasloužili. Domácí po debaklu v minulém kole, kdy dostali deset branek, provedli nějaké změny a impuls to rozhodně mělo. Bobři byli jednoznačně lepší a šli si za výhrou. Jak jsme ztratili vedení, už to byla jen hra proti Šurému. Nikoho jiného z našeho týmu už moc pochválit nemůžu.“ Buď jak buď – mančaft z města nad Dyjí se prezentuje především defenzivní činností (jeho obrana je šestá nejlepší v lize!), s útočnou fází je to již mnohem horší (ta je po Karviné a Valašském Meziříčí třetí nejhorší na Východě).

Jak je zmíněno výše, prozatím poslední mač Vos se Lvy proběhl v rámci čtvrtého kola 23. 9. na Vysočině a jeho start byl jako z Žihadlího horroru. Hned v první minutě se totiž hosté dostali do jednobrankového vedení a to jim vydrželo až do druhé periody, která se změnila v gólovou přestřelku, na jejímž konci svítilo na kostce nad ledem skóre 4:3 pro domácí. Když už to vypadalo na vítězství po šedesáti minutách, Břeclavští se nadechli k závěrečnému tlaku, které umocnilo vyloučení Milana Máje a odvolání Šurého z brány. V šesti proti čtyřem se jim nakonec podařilo vyrovnat a poslat střetnutí do prodloužení. Z něj však uplynulo pouhých třicet vteřin, které stačily k rozebrání obrany hostí a přesné vítězné střele Lukáše Patáka do odkryté části Lví klece, což v pozápasovém hodnocení kvitoval i kouč Jiří Rech:“Utkání jsme dnes chtěli a museli vyhrát. V první třetině jsme zbytečně faulovali a byli zakřiknutí, ale pak se hra zlepšila a je škoda, že jsme dostali gól minutu před koncem. Naštěstí se z toho kluci oklepali a hned v prvním střídání v prodloužení rozhodli v náš prospěch.“

Kádr našeho dalšího soupeře zůstal po loňské sezoně téměř nezměněn. Odchody pár hráčů zalepilo vedení břeclavského klubu zejména juniory (nedávno např. Filipem HAMANEM z Třince nebo Hynkem GRÜNWALDEM z Komety). V obraně však jedno nové jméno objevíme. Hráč, jenž loni působil v Havlíčkově Brodu, má nyní vyřízené střídavé starty z domovské Komety Brno právě do ještě více jižnějšího cípu Moravy - řeč je o Petru ZÍTKOVI. Do útoku pak z Uherského Ostroha přišel Pavel FLORA a z Topolčan Jakub FUSEK (ten si ovšem hned v prvním kole zranil koleno a je stále na marodce, společně s Dominikem SMĚŘIČKOU). Modrožlutý dres letos také obléká odchovanec zlínského PSG jednadvacetiletý forvard Jan LAŠÁK, který loni bojoval za Uherské Hradiště. V rámci střídavých startů pak před brankovišti soupeřů hrozí další nadějný produkt zlínské líhně Richard VACULÍN. Základním kamenem hájícím brankářskou svatyni je již několikrát zmíněný Michal ŠURÝ s prozatímní úspěšností pod 83%), přičemž záda mu kryje mladší Dominik GERŽA (má vyřízeny střídavé starty z juniorky Komety Brno) s Maxmiliánem BAČOU (ten v přípravném období zkoušel štěstí u Žihadel, ale v testech neobstál). Proběhnuvší mače vynesla do čela klubového bodování Martina ČERVENKU (14 zápasů, 4+6), Daniela VACHUTKU (13 z., 4+6) a Pavla FLORU (14 z., 4+4). Z beků na tom jsou na tom po této stránce nejlépe Martin MIKLÍK (14 z., 2+4) s Dominikem TOBOLOU (11 z., 3+2).

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu zde: http://www.hcmb.cz/tym/statistiky/

Delegace rozhodčích: Ladislav Netopil (Hodonín) - Bohuslav Maloušek (Karlovy Vary), Martin Maťašovský (Břeclav)

To nejdůležitější o soupeři:

Rok založení: 1934

Klubové barvy: modrá a žlutá

Největší úspěch: 4. místo po základní části ve skupině Východ druhé ligy ročníku 2000-01 (jako HC Colligo Břeclav), ve čtvrtfinále porážka 1:2 na zápasy s HC Minor 2000 Přerov (6:2, 2:3. 3:4)

Loňské umístění: 8. po základní části, vypadnutí ve čtvrtfinále 0:3 na zápasy z HC ZUBR Přerov (0:9. 0:2, 0:6)

Hala (kapacita): Ice Bors aréna (4239 míst), otevřena 1972, rozsáhlé rekonstrukce ukončeny 2010

Kapitán:Martin Červenka

Hlavní trenér: Michal Konečný

Asistent trenéra: Radek Haman

Oficiální vebové stránkywww.hcbreclav.cz

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic):   20   9-2-1-0-8   71:60   32 b  

Nejvyšší vítězství: 8:2 (první finále krajského přeboru, 8. 3. 2007 v MOB)

Nejtěsnější vítězství: 3:2 SN (24. kolo základní části skupiny Střed, 30. 12. 2012 v MOB), 5:4 PP (4. kolo základní části, 23. 9. 2015 v MOB)

Nejtěsnější porážka: 1:2 (čtvrtfinále krajského přeboru 2005-06), 2:3 (druhé finále krajského přeboru, 9. 3. 2008 v BŘE)

Nejvyšší porážka: 1:5 (15. kolo základní části skupiny Střed, 17. 11. 2012 v BŘE)

Poslední soutěžní zápas: 5:4 PP (4. kolo základní části skupiny Východ, 23. 9. 2015 v MOB) 

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos na http://www.onlajny.com/match/index/date/2015-10-31/id/158712.

Další zápasy patnáctého kola (v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech, V = výhra, P = prohra) a za ní výsledek z prvního střetnutí letošního ročníku mezi oběma soupeři:

SK Karviná (11, V-P-V-P-P) vs. HC Technika Brno (3, V-P-P-P-V), 1:3 – dokáží domácí pokračovat v dobrém výkonu ze Vsetína i proti dalšímu z favoritů?

HC Bobři Valašské Meziříčí (12, P-V-P-P-V) vs. HK Nový Jičín(6, V-V-P-P-P), 1:11 – Bobři mají hostům co vracet, navíc k tomu mohou využít jejich momentální herní nepohodu!

HC Kopřivnice (10, P-P-P-V-P) vs. HC Slezan Opava (8, P-V-P-P-P), 4:3 SN – oběma týmům se nedaří, který z nich si zlepší náladu bodovým ziskem?

HC Frýdek-Místek (1, V-V-V-V-V) vs. SHK Hodonín (5, P-V-V-V-V), 3:2 – Drtiči chytli vítěznou slinu, dokáží i díky ní držet s domácími krok jako v prvním zápase?

HC RT TORAX Poruba (4, V-P-P-V-P) vs. VHK Vsetín (2, V-P-V-V-V), 5:4 SN – šlágr kola ukáže, zda Ostravští udrží na uzdě bodově odskakující Valachy.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz