VYLÁMOU SI BOBŘI NA ŽIHADLÍ HRÁZI ZUBY?

VYLÁMOU SI BOBŘI NA ŽIHADLÍ HRÁZI ZUBY?

Činorodí mušketýři z hokejkami reprezentují svá města a vesnice jako pilné včely – v případě Moravských Budějovic nás však bude zajímat cvrkot jiného okřídleného hmyzu. Místní Vosy totiž čekají dvě po sobě jdoucí domácí klání, v nichž půjde o vskutku důležité body, jejichž příděl může zásadním způsobem pozměnit podobu druholigové tabulky. Prvním týmem, s nimž letos na Vysočině premiérově zkříží své sportovní zbraně, budou (v rámci 16. kola druholigové skupiny Východ) Bobři z Valašského Meziříčí, kterým prozatímní snažení rozhodně nevychází dle plánů, jelikož se krčí na předposledním místě tabulky (4-0-1-10, 35:75, 13 bodů). Začátek zápasu je naplánován na středečních 18:00 hodin.


Tento klub byl údajně založen již v roce 1931, ze začátku se však nepřihlásil do svazu, a proto je zaprvní rok hokeje ve městě považován až letopočet 1932. Od roku 2003 se zdejší obyvatelstvo může spolehnout na služby zrekonstruovaného a zastřešeného zimního stadionu. Na konci sezony 2003-04 se místnímhokejistům podařilo z krajského přeboru postoupit do druhé ligy, ve které hrají doposud.

„Ambice? Buďme skromní a pracovití, ale potichu se bavme o play-off. Fanoušci si to po těch letech zaslouží“ - to jsou slova, které na začátku srpna pronesl staronový trenér Bobrů Roman Sedlák. Na služby tohoto odchovance vítkovické hokejové líhně se zdejší bafuňáři rozhodli vsadit po zkušenostech z minulosti. Byl to totiž právě on, který zde dohrával svou aktivní kariéru, ale především družstvo z města ležícího na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy dovedl v ročníku 2009/10 do finále východní části druhé hokejové ligy. V něm Valaši jednoznačně porazili Drtiče z Hodonína (viz níže) a stali se tak vítězi celého ročníku s právem zúčastnit se bojů o postup do vyššího hokejového levelu.

V následné kvalifikaci o první ligu jim však zvlhl střelecký prach. Vstřelit tři góly ve čtyřech zápasech (a navíc jedenáct inkasovat) bylo na postup málo, ale i tak jde dodnes o rozhodně největší úspěch valašskomeziříčského klubu. Od tohoto okamžiku však na Valašsku pouze  paběrkují. V následujících pěti sezonách jen jeden (!) postup do vyřazovacích bojů a naopak dvojí účast v dramatických bojích o samotné setrvání ve třetí nejvyšší hokejové soutěži dávají výše citovaným slovům přeci jen jasně patrně kontury.

Vloni chyběl místní hokejové družině k postupu do play-off jen pověstný krůček, jehož učinění měla v podstatě jen a pouze na svých hokejkách. V posledním kole základní části ovšem na vlastním ledě podlehla těsně (1:2) Novému Jičínu a brány nejzajímavější části celé sezony jí tak zůstaly opět zavřeny. Fakt, že na osmé břeclavské Lvy v konečném zúčtování ztratila dva body, dodal hodnocení ročníku trpkou pachuť zklamání.

I když by Bobři velmi rádi opětovně nakoukli do vyřazovacích bojů, výkony v aktuální sezoně s tímto cílem naprosto nekorespondují. Jejich letošní výsledky rozhodně nevyvolávají příznivcům bílomodré kombinace barev úsměv na tváři, spíše vrásky na čele. V absolvovaných patnácti kolech za sebou nechali více mačů, na které by raději okamžitě zapomněli, než těch, s nimiž je radno se chlubit. Do první kategorie rozhodně patří výprasky ve Frýdku-Místku 0:6, v Novém Jičíně 1:11, s Hodonínem 0:7 nebo v Kopřivnici 2:10.  

Je na místě připomenout, že po nepovedeném utkání s Drtiči byl z pozice hlavního kouče odvolán výše zmíněny Zdeněk Sedlák a na jeho místo nastoupil bývalý reprezentační obránce Petr Tejkl. Ten se tak po krátké odmlce vrátil zpět na „místo činu“ – s cílem vzchopit místní tým byl totiž povolán i v průběhu loňského ročníku, rovněž po odvolání svého předchůdce – tehdy Jana Vavrečky (mimochodem bývalého spoluhráče z extraligové Olomouce). Pod jeho vedením se družstvo skutečně vzchopilo a málokdo by asi po novém roce řekl, že se bude v posledním kole prát o možnost proklouznutí do elitní osmičky. Právě Petr Tejkl má být tím správným impulsem a ingrediencí pro to, aby tým ze severu Valašska začal opět vyhrávat a naplnil tak předsezónní přání managementu.

Do vitríny úspěchů toho k vystavení prozatím mnoho není. Je pozoruhodné, že Bobři zaznamenali prozatím 100% úspěšnost se Lvy z Břeclavi, které porazili venku 4:2 a doma 3:1. Rozhodně není možné opominout jejich překvapivé zdolání Poruby 5:4 a podlehnutí Technice 4:5 v prodloužení. V posledním (sobotním) kole pak dokázali v domácím prostředí přetlačit Nový Jičín poté, co v poslední pětiminutovce dvakrát skórovali. Z toho důvodu si podruhé po sobě připsali do tabulky plný počet tří bodů, což se jim letos stalo poprvé.

Jak vidno, nedařilo se jim ani v rámci pátého kola na domácím kluzišti proti Žihadlům. Mač, ke kterému došlo v sobotu 26. 9., byl až do konce druhé třetiny vyrovnaný – na ukazateli po uplynutí čtyřiceti minut hrací doby blikalo skóre 3:3. V závěrečné pětiminutovce se však dvakrát trefil Lukáš Paták (podruhé do prázdné klece) a definitivně tak rozhodl o exportu tří bodů na Vysočinu.  

Kde tlačí Valachy bota nejvíce? Dá se konstatovat, že takřka všude, prim však hraje určitě defenziva. S počtem 75 inkasovaných branek je mužstvo Valašského Meziříčí suverénně nejhorší v celé soutěži. Slavné to ovšem není ani s ofenzívou, Bobři trefili bránu pouze 35x a horší v tomto ohledu je už pouze Karviná, která však dokázala získat o dva body méně a to je tak jediná skutečnost, která prozatím může svěřence Petra Tejkla uklidňovat.

Složení „A“ mužstva hokejistů ValMezu se přes léto hodně obměnilo. Srovnáme-li loňský kádr s tím letošním, na soupisce najdeme hned čtrnáct nových jmen. Bobři těžili zejména z toho, že Přerov po sedmnácti letech postoupil do vyšší soutěže. Proto nepřekvapí, že na soupisce modrobílých nalezneme hned čtyři hráče, kteří v minulé sezoně hájili právě barvy Zubrů.

Nejzkušenějším borcem obrany Bobrů je paradoxně osmadvacetiletý Martin VARGA (9 zápasů, 1+1), který až do letošní sezony nastupoval po boku svých mladších bratrů Davida (15 z., 6+5) a Miroslava (14 z., 1+3) v útoku – celou trojici jde pak bez váhání označit za místní hokejový klenot. Vedle něj sbírají další zkušenosti mladíci jako Mikuláš ZBOŘIL (10 z., 1+0), Zbyněk HRADIL (13 z., 0+1), leccos může odkoukat i Michal TOMIGA (15 z., 2+1). Dosud nejproduktivnějším bekem je ovšem Patrik KOVÁŘ (15 z., 1+7).

Oporami ofenzivy jsou, krom výše zmíněného Davida Vargy, i další zkušení forvardi. Někdejší kapitán Orlové Václav STUDENÝ přišel na Valašsko už v průběhu loňského ročníku, ihned se stal jedním z tahounů a svou roli potvrzuje i letos, kdy se statistikou 7+8 ve čtrnácti zápasech trůní na piedestalu klubového kanadského bodování. Ondřej MARTINÍK (15 z., 3+6) patří k dlouholetým oporám a v minulém ročníku prožil nejpovedenější sezonu v kariéře, když vyhrál klubové bodování (38 z., 20+18). Antonín SPRUŠIL (15 z., 3+1) načíná u Bobrů svou druhou sezonu a vypadá to, že ve ValMezu tento odchovanec Zubrů chytil druhý dech. Pravidelnými body v podobě vstřelených gólů a přesných asistencí rovněž přispívají Jakub POŘICKÝ (15 z., 3+5), Petr ŠKOLOUD (9 z., 1+5) nebo Martin KÝVALA (15 z., 4+0).

Nepříznivý vývoj sezony ale neponechal vedení analyzovaného družstva v klidu a začalo se porozhlížet po posilách, které by mu pomohly odrazit se ode dna tabulky. Soupiska tak byla obohacena např. o beky Marka KALUŽU (4 z., 3+2) a Jiřího VOKURKU (1 z., 0+0) z Prostějova či Matěje TOMKA (jeho mateřským klubem je PSG Zlín, hostuje v HC Olomouc – 4 z., 0+1). Prostějovští Jestřábi rovněž pravidelně umožňují posílit bobří hráz forvardu Vojtěchu AUGUSTINOVI (3 z., 0+0), z karvinského Sportovního klubu dorazila dvojice obránců Michal FRANEK (4 z., 0+2) a Vojtěch ČERNÍN (3 z., 0+0). Prozatím posledním získaným jménem je útočník Jan PODEŠVA (4 z., 1+2), který před začátkem letošního ročníku ukončil na vlastní žádost angažmá v nedalekém Vsetíně.

Brankářskou jedničkou byl v přípravě zvolen devatenáctiletý Jan ČÁP, který přišel před sezonou z brněnské Komety a zatím odchytal největší porci minut. Záda mu původně kryly Jakub NEUŽIL a Jan VLACH, ale v souvislosti z výše zmíněnými změnami v kádru to vypadá, že pozici lídra na tomto postu postupně přebírá prostějovská posila Lukáš VYDRŽEL.

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu zdehttp://www.hcmb.cz/tym/statistiky/

Delegace rozhodčích: Petr Humpolíček (Brno) – Bc. Ondřej Polák (Jihlava), Lukáš Rampír (Třebíč)

To nejdůležitější o soupeři:

Rok založení: 1931

Klubové barvy: modrá a bílá

Největší úspěch: 2009-10, 1. místo po základní části ve druholigové skupině Východ, ve finále vítězství 3:0 na zápasy (3:2, 5:2, 7:5) proti SHK Hodonín a postup do tříčlenné kvalifikace o 1. hokejovou ligu – v ní poslední (nepostupová) příčka za HC Stadion Litoměřice a IHC Písek

Loňské umístění: 9. místo po základní části v jedenáctičlenné druholigové skupině Východ – bez play off

Hala (kapacita): Zimní stadion Valašské Meziříčí (1500 míst),

Kapitán: Ondřej Martiník

Asistenti kapitána: Václav Studený, Antonín Sprušil

Hlavní trenér: od 8. kola Petr Tejkl (do té doby Roman Sedlák)

Vedoucí mužstva: Jan Kramář

Oficiální vebové stránky: http://www.hcvm.cz/

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic): 1-0-0-0   5:3   3b    

Nejvyšší vítězství: 5:3 – 26. 9. 2015, 5. kolo 2. hokejové ligy skupiny Východ ve VAM

Nejtěsnější vítězství: -----

Nejtěsnější porážka: -----

Nejvyšší porážka: -----

Poslední soutěžní zápas: viz řádek „nejvyšší vítězství“. 

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos na http://www.onlajny.com/match/index/date/2015-11-04/id/158722.

Další zápasy šestnáctého kola (v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech, V = výhra, P = prohra) a za ní výsledek z prvního střetnutí letošního ročníku mezi oběma soupeři:

VHK Vsetín (2, P-V-V-V-P) vs. HC Frýdek-Místek (1, V-V-V-V-P), 0:3 – uvidíme ve šlágru kola Na Lapači překvapení v podobě druhé porážky Rysů v řadě?

SHK Hodonín (4, V-V-V-V-V) vs. HC Kopřivnice (10, P-P-V-P-V), 9:2 – Baník nyní drtí všechny soupeře, pošmákne si doma i na nováčkovi?

HC Slezan Opava (8, V-P-P-P-P) vs. HC LVI Břeclav (9, P-V-V-P-P), 3:4 – Slezané jsou v herní krizi, dokáží ji překonat během duelu s tápajícími Lvy?

HK Nový Jičín(7, V-P-P-P-P) vs. SK Karviná (12, P-V-P-P-P), 5:2 – hosté v posledních zápasech notně potrápili jasné favority, podaří se jim udolat i formu hledající „Flašarovce“?

HC Technika Brno (3, P-P-P-V-V) vs. HC RT TORAX Poruba (5, P-P-V-P-V), 3:1 – budou mít k sobě druhé a třetí největší město ČR po zápase (bodově) blíže nebo dále?

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz