TŘÍZÁPASOVÁ VENKOVNÍ ŠŇŮRA STARTUJE U BOBRŮ! ROZBOŘÍME I POTŘETÍ JEJICH HRÁZ?

TŘÍZÁPASOVÁ VENKOVNÍ ŠŇŮRA STARTUJE U BOBRŮ! ROZBOŘÍME I POTŘETÍ JEJICH HRÁZ?

Činorodí mušketýři z hokejkami reprezentují svá města a vesnice jako pilné včely – v případě Moravských Budějovic nás však bude zajímat cvrkot jiného okřídleného hmyzu. Místní Vosy totiž čekají tři (!) po sobě jdoucí venkovní klání, v nichž půjde o vskutku podstatné body, jejichž příděl může zásadním způsobem přesypat podobu druholigové tabulky. Týmem, s nímž v rámci 27. kola zkříží své sportovní zbraně, budou Bobři z Valašského Meziříčí, kterým prozatímní snažení rozhodně nevychází dle plánů, jelikož se krčí na předposledním místě tabulky s těmito statistikami… 6-0-2-18, 61 (po Karviné druhý nejhorší „moravský“ útok):119 (po Karviné druhá nejhorší obrana na Východě), 20 bodů. Začátek zápasu je naplánován na středečních 18:00 hodin.


Klub našeho soka byl údajně založen již v roce 1931, ale za první rok hokeje ve městě je považován až následný letopočet 1932. Od roku 2003 se zdejší obyvatelstvo může spolehnout na služby zrekonstruovaného a zastřešeného zimního stadionu. Na konci sezony 2003-04 se zdejším bruslařům podařilo z krajského přeboru postoupit do druhé ligy, ve které hrají dosud.

„Ambice? Buďme skromní a pracovití, ale potichu se bavme o play-off. Fanoušci si to po těch letech zaslouží“ - to jsou slova, které na začátku srpna pronesl staronový trenér Bobrů Roman Sedlák. Na služby tohoto odchovance vítkovické líhně se zdejší bafuňáři rozhodli vsadit po zkušenostech z minulosti. Byl to totiž právě on, který zde dohrával svou aktivní kariéru, ale především družstvo z města ležícího na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy dovedl v ročníku 2009/10 do finále východní části druhé hokejové ligy. V něm Valaši jednoznačně porazili Drtiče z Hodonína (viz níže) a stali se tak vítězi celého ročníku s právem zúčastnit se bojů o postup do vyššího hokejového levelu.

V následné kvalifikaci o první ligu jim však zvlhl střelecký prach. Vstřelit tři góly ve čtyřech zápasech (a navíc jedenáct inkasovat!) bylo na postup málo, ale i tak jde dodnes o největší úspěch klubu. Od těchto událostí však  pouze  paběrkuje. Časy, kdy valašskomeziříčské táhlo duo Sochorek – Šebesta, jsou totiž nenávratně pryč. S koncem kariéry těchto opor ubylo ve městě finančních prostředků, což se postupně projevilo i do jeho hokejových výkonů. V následujících pěti sezonách jen jeden (!) postup do vyřazovacích bojů a naopak dvojí účast v dramatických bojích o samotné setrvání ve třetí nejvyšší hokejové soutěži hovoří za vše.

Vloni chyběl místní družině k prolomení ledů do play-off jen pověstný krůček, jehož učinění měla v podstatě jen a pouze na svých hokejkách. V posledním kole základní části ovšem na vlastním ledě podlehla těsně (1:2) Novému Jičínu a brány nejzajímavější části celé sezony jí tak zůstaly opět zavřeny. Fakt, že na osmé břeclavské Lvy v konečném zúčtování ztratila dva body, dodal hodnocení ročníku trpkou pachuť zklamání.

I když by Bobři velmi rádi opětovně nakoukli do vyřazovacích bojů, výkony v aktuální sezoně s tímto cílem naprosto nekorespondují. Jejich letošní výsledky rozhodně nevyvolávají u příznivců bílomodrých barev úsměv na tváři,  ba spíše vrásky na čele. Nejvíce se Valachům daří při krocení o pár řádků výše zmiňovaných Lvů z Břeclavi, které porazili venku 4:2 a doma 3:1, ale potřetí se jim na ně již vyzrát nepodařilo (v Ice Bors areně prohráli 4:1). Rozhodně však není možné pominout jejich překvapivé zdolání Poruby 5:4 a podlehnutí Technice 4:5 v prodloužení. V domácím prostředí se jim ještě podařilo přetlačit Nový Jičín poté, co v poslední pětiminutovce dvakrát skórovali (3:2), v důležitém mači stejným výsledkem přehráli Karvinou a překvapivě též Kopřivnici, které dokonce vstřelili šest gólů, prozatím nejvíce v letošních soutěžních střetnutích (čímž si napravili pověst po předchozím ostudném debaklu na ledě nováčka v poměru 10:2). Nejvíce ale překvapili ve Frýdku-Místku, kterému byli zcela vyrovnaným soupeřem a na ledě haly Polárka padli až v samostatných nájezdech. Tím je však přehled jejich dosavadního bodového přídělu do tabulky vyčerpán. Současnou herní mizérii dokumentuje rovněž fakt, že maximální délka „šňůry“ letošních úspěchů nepřekročila dvě vítězství. Při zápasech mimo domácí kluziště pak Bobři zcela tápou a v tabulce venkovních střetnutí se nacházejí dokonce na posledním  místě. Za sebou již mají také dvě nelichotivé série – mezi čtvrtým a desátým kolem získali v sedmi zápasech jediný bod (+ prohráli v Novém Jičíně 11:1 a s Hodonínem 0:7) a od šestnáctého do dvacátého kola nedokázali v pěti zápasech vytěžit jakýkoliv bodový příděl. Tato druhá patálie byla odstartována výpraskem na Vysočině (viz níže). Minulou sobotu se představili v Novém Jičíně a i když stáhli vedení „Flašarovců“ z 3:0 na 3:2, srovnání se jim docílit nepodařilo.

Je na místě připomenout, že po uvedeném nepovedeném utkání sedmého kola  s Drtiči byl z pozice hlavního kouče odvolán zmiňovaný Zdeněk Sedlák a na jeho místo nastoupil bývalý devětačtyřicetiletý reprezentační zadák Petr Tejkl. Ten se tak po krátké odmlce vrátil zpět na „místo činu“ – s cílem vzchopit místní tým byl totiž v průběhu loňského ročníku (na konci listopadu) posunut z pozice asistenta k hlavnímu kormidlu zdejší hokejové kocábky a to po odvolání Jana Vavrečky (mimochodem bývalého spoluhráče z extraligové Olomouce). Pod jeho vedením se družstvo skutečně zmátořilo a málokdo by asi po 1.1. 2015 řekl, že se bude v posledním kole prát o možnost proklouznutí do elitní osmičky. Právě Petr Tejkl měl být tím správným impulsem a ingrediencí pro to, aby tým ze severu Valašska začal opět vyhrávat a naplnil tak předsezónní přání managementu.

Jak je však z předchozí analýzy patrné, skutečnost je poněkud odlišná . Bobrům se nedařilo ani v rámci pátého kola na domácím kluzišti proti Žihadlům. Mač, ke kterému došlo v sobotu 26. 9., byl sice až do konce druhé třetiny vyrovnaný – na ukazateli po uplynutí čtyřiceti minut hrací doby blikalo skóre 3:3. V závěrečné pětiminutovce se však dvakrát trefil Lukáš Paták (podruhé do prázdné klece) a definitivně tak rozhodl o exportu tří bodů na Vysočinu. 

Odveta byla na programu 4.11. v rámci 16. kola a Žihadla ji zcela ovládla, když tým s hlodavcem ve znaku zdecimovala sedmi bodnutími. Její jednoznačný průběh načal již v 1. minutě Václav Jaroš, ke kterému se postupně přidali David Horký, Roman Mikeš, Marcel Jurák a dvakrát Lukáš Havel. Čestný úspěch hostí zaznamenal Jan Podešva. Výkon svých svěřenců shrnul kouč Rech těmito slovy:“ Dnes přijel soupeř se dvěmi vítězstvími v řadě. O této skutečnosti jsme věděli a chtěli se vyhnout jakémukoliv podcenění. Nic jsme neponechali náhodě. Po prvním vstřeleném gólu následovala hluchá desetiminutovka, ale naštěstí jsme skóre navýšili a od druhé třetiny opanovali kluziště.“

Kde tlačí Valachy bota nejvíce? Dá se konstatovat, že takřka všude. Počet inkasovaných branek (v průměru 4,57 na zápas) jednoznačně dokazuje problémy v defenzivě. Slavné to ovšem není ani s útokem, Bobři trefují síť za zády soupeřových gólmanů v průměru 2,34 za zápas a horší v tomto ohledu je už pouze Karviná, která však dokázala získat o tři méně a to je snad jediná skutečnost, která prozatím může svěřence Petra Tejkla uklidňovat. Vyhráno však ještě rozhodně nemají, stále se nad nimi vznáší Damoklův meč sestupu do krajského přeboru a vzhledem k tomu, že na desátou příčku momentálně ztrácejí dvanáct bodů, je právě uniknutí z blízkosti jeho ostří prioritním bojem, na který se zajisté budou momentálně soustředit. Každopádně aktuální bodový zisk je pro tým, který avizoval touhu po postupu do play-off tristní a vše napovídá spíše tomu, že na konci února bude rozpouštět ledovou plochu nežli brousit ostruhy před postupem do avizovaného play-off.

Složení „A“ mužstva se přes léto zásadně obměnilo. Při srovnání loňského kádru s letošním bylo na soupisce počátkem ročníku hned čtrnáct nových jmen, ale jejich počet v průběhu soutěžních bojů ještě nabobtnal, čímž se valašskomeziříčtí stali týmem s jednou z nejvyšších fluktuací na Východě. Těžili zejména z toho, že Přerov po sedmnácti letech postoupil do vyšší soutěže. Proto nepřekvapí, že v kádru modrobílých nalezneme hned čtyři hráče, kteří v minulé sezoně hájili právě barvy Zubrů.

Nejzkušenějším borcem obrany Bobrů je paradoxně osmadvacetiletý Martin VARGA (1+1), který až do letošní sezony nastupoval po boku svých mladších bratrů Davida (7+9) a Miroslava (1+2) v útoku – celou trojici jde pak bez váhání označit za místní hokejový klenot. Vedle něj sbírají další zkušenosti mladíci jako Mikuláš ZBOŘIL (1+0), Zbyněk HRADIL (1+1), přičemž leccos může odkoukat i Michal TOMIGA (2+1). Dosud nejproduktivnějším bekem je ovšem Patrik KOVÁŘ (1+10).

Oporami ofenzivy jsou, krom výše zmíněného Davida Vargy, i další zkušení forvardi. Někdejší kapitán Orlové Václav STUDENÝ přišel na Valašsko už v průběhu loňského ročníku, ihned se stal jedním z tahounů a svou roli potvrzuje i letos, kdy se statistikou 9+8 trůní na piedestalu klubového kanadského bodování. Ondřej MARTINÍK (4+8) patří k dlouholetým oporám a v minulém ročníku prožil nejpovedenější sezonu v kariéře, když vyhrál klubové bodování (20+18). Antonín SPRUŠIL (6+4) načíná u Bobrů svou druhou sezonu a vypadá to, že ve ValMezu tento odchovanec Zubrů chytil druhý dech. Pravidelnými body v podobě vstřelených gólů a přesných asistencí rovněž přispívají Jakub POŘICKÝ (5+7) nebo Martin KÝVALA (4+2).

Nepříznivý vývoj sezony ale neponechal vedení v klidu. Začalo se intenzivně poohlížet po posilách, které by mančaftu pomohly odrazit se ode dna tabulky. Soupiska tak byla obohacena např. o beky Marka KALUŽU (3+2) a Jiřího VOKURKU (0+0) z Prostějova či Matěje TOMKA (jeho mateřským klubem je PSG Zlín, ale hostuje v HC Olomouc – 0+1). Prostějovští Jestřábi rovněž opakovaně umožňují posílit hráz Bobrů forvardu Vojtěchu AUGUSTINOVI (0+0), z karvinského Sportovního klubu dorazila dvojice obránců Michal FRANEK (0+2) a Vojtěch ČERNÍN (0+0). Dalším získaným jménem je útočník Jan PODEŠVA (5+10), který před začátkem letošního ročníku ukončil na vlastní žádost angažmá v nedalekém Vsetíně. Během listopadu se v modrobílém dresu začal objevovat bek Jakub MATYÁŠ (0+2) z HC Frýdek-Místek a též forvard Martin KUBO (7+1) ze Vsetína. Oběma bylo zařízeno měsíční hostování, jehož konec se kryje právě s termínem utkání s Vosami. Defenzivní řady v posledním měsíci roku 2015 přišel vyztužit důrazný dvaadvacetiletý Michael JANOTA (2+2) z Hodonína, který opustil se statistikou 4+0 v devatenácti zápasech (a bilancí -8 v hodnocení +/-). Tento kmenový hráč PSG Zlín v minulé sezoně oblékal dres Zubrů a má taktéž zkušenosti z mládežnických reprezentačních kategorií (U18, U20). Prozatím posledním příchozím je na hostování ze Vsetína do konce ročníku uvolněný Zbyněk ŽABČÍK. Naopak jednadvacetiletý Petr ŠKOLOUD strávil poslední dva roky v Přerově a i letos, po jeho postupu do první ligy, zůstal v širším kádru, ale zatím v něm neměl dostatek prostoru (odehrál jen pět zápasů) a po krátkém angažmá u modrobílých (7 z., 1+4) se přesunul do Břeclavi.

Brankářskou jedničkou byl v přípravě zvolen devatenáctiletý Jan ČÁP, který přišel před sezonou z brněnské Komety a zatím odchytal největší porci minut. Záda mu původně kryli Jakub NEUŽIL a Jan VLACH, ale v souvislosti s výše zmíněnými změnami to vypadalo, že pozici lídra na tomto postu postupně přebírala prostějovská posila Lukáš VYDRŽEL. Vše však pravděpodobně změnil příchod Jiřího SLOVÁKA, letos původně působícím v prvoligovém Přerově. Fanouškům Bobrů velmi známý gólman z let minulých totiž v zápase 23. kola proti Frýdku-Místku předvedl fantastický výkon a zásadní měrou se podílel na zisku bodu po porážce svého nového působiště po samostatných nájezdech, přičemž v následných zápasech před svatyni nikoho jiného nepustil.

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu zde: http://www.hcmb.cz/tym/statistiky/.

Delegace rozhodčích: Adam Kika (Přerov) – Ing. Václav Hanzlík (Nový Jičín), Radek Šimčík (Olomouc).

To nejdůležitější o soupeři:

Rok založení: 1931

Klubové barvy: modrá a bílá

Největší úspěch: 2009-10, 1. místo po základní části ve druholigové skupině Východ, ve finále vítězství 3:0 na zápasy (3:2, 5:2, 7:5) proti SHK Hodonín a postup do tříčlenné kvalifikace o 1. hokejovou ligu – v ní poslední (nepostupová) příčka za HC Stadion Litoměřice a IHC Písek

Loňské umístění: 9. místo po základní části v jedenáctičlenné druholigové skupině Východ – bez play off

Ve II. lize: 2004 - dosud

Hala (kapacita): Zimní stadion Valašské Meziříčí (1500 míst), zastřešen a zrekonstruován 2003

Kapitán: Ondřej Martiník

Asistenti kapitána: Václav Studený, Antonín Sprušil

Hlavní trenér: od 8. kola Petr Tejkl (do té doby Roman Sedlák)

Vedoucí mužstva: Jan Kramář

Oficiální ebové stránky: http://www.hcvm.cz/

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic): 2-0-0-0   12:4   6b   

Nejvyšší vítězství: 7:1 – 4.11. 2015, 16. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ v MOB

Nejtěsnější vítězství: 5:3 – 26.9. 2015, 5. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ ve VAM

Nejtěsnější porážka: -----

Nejvyšší porážka: -----

Poslední soutěžní zápas: viz řádek nejvyšší vítězství. 

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos na http://www.onlajny.com/match/index/date/2015-12-16/id/158788.

Další zápasy 27. kola (v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech, V = výhra, P = prohra) a za ní výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku):

SK Karviná (12, P-P-P-P-P) vs. HK Nový Jičín (7, V-V-P-P-V) – 2:5, 3:8

HC RT TORAX Poruba (6, V-P-V-P-P) vs. HC Technika Brno (3, V-P-P-V-V) – 1:3, 5:4

HC Frýdek-Místek (1, V-V-P-V-V) vs. VHK Vsetín (2, P-P-V-V-V) – 3:0, 6:2

SHK Hodonín (4, P-V-V-V-P) vs. HC Kopřivnice (8, V-V-P-P-P) – 9:2, 0:1

HC LVI Břeclav (10, P-V-V-V-P) vs. HC Slezan Opava (9, V-P-P-P-V) – 4:3, 4:3

Týmy Nového Jičína, Opavy, Techniky Brno, Břeclavi, Karviné a Kopřivnice mají předehrán zápas 30. kola.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz