NA JIČÍN! V SOBOTU ODLÉTAJÍ ŽIHADLA K NEPŘÍJEMNĚ HRAJÍCÍ FLAŠAROVĚ PARTĚ!

NA JIČÍN! V SOBOTU ODLÉTAJÍ ŽIHADLA K NEPŘÍJEMNĚ HRAJÍCÍ FLAŠAROVĚ PARTĚ!

Východní skupina druhé hokejové ligy má v sobotu 7. 11. na programu již sedmnácté kolo. V rozpise celé soutěže na tento den los určil Žihadlům soupeře, který se tradičně prezentuje nepříjemnou a důraznou hrou, s níž dokáže zaskočit jakéhokoliv soupeře. Konkrétně se jedná o hokejový klub z Nového Jičína, s vyváženým kádrem, v jehož středu nalezneme několik šikovných individualit. Dosavadní sportovní činění ve třetí nejvyšší české soutěži mu prozatím vyneslo sedmé místo v tabulce doprovázené těmito statistikami: 10-3-3-12, 106 (šestý „moravský“ útok):106 (sedmá obrana na Východě), 39 bodů. Již jen tento strohý výčet čísel ukazuje, že tým je dosti vzdálen předsezónním prognózám a má jistě mnohem navíc než doposud předvedl, přestože nikdy neprodá svou kůži lacino. Vhození úvodní buly je na zimním stadionu ve dvaadvacetitisícovém okresním městě ležícím 35 km jižně od Ostravy naplánováno na sobotních 17:00 hodin.


Příznivci i hráči zmiňovaného klubu zažili na konci sezony 1993-94 opravdovou explozi sportovního nadšení a to po úspěšné baráži o 2. ligu proti Neratovicím. Je nesporně zajímavé, že od té doby je tento moravský tým pevnou a neotřesitelnou součástí druholigové scény, což z něj činí jedno ze služebně „nejstarších“ družstev soutěže. Za 21. sezon nikdy nehrál baráž o udržení se v ní, ba právě naopak! Na svém kontě má za tuto dobu pět semifinále – a pozor – i tři finále (2000 proti již neexistujícímu Ytongu Brno, 2001 proti aktuálně prvoligovému Přerovu a naposledy 2004 proti rovněž zaniklé ostravské Sareze, jejímž nástupcem je HC RT TORAX Poruba). Nejúspěšnější se z uvedených jeví ročník 2000/2001, v němž bojovníci od Jičínky překvapivě dopluli z osmého místa po základní části až do (neúspěšné) baráže o 1. ligu (skončili šestí a tedy poslední, se ziskem jediného bodu ze sedmi zápasů – za domácí remízu 2:2 s Ústí nad Labem). Pro utvoření komplexního obrazu je zapotřebí podotknout, že posledního výraznějšího úspěchu dosáhli roku 2011, kdy v semifinále podlehli 2:3 na zápasy Šumperku. Vloni se sice probili do čtvrtfinále, ale v něm jim vystavil stopku ambiciózní Vsetín.

Nový Jičín ovšem neodstartoval letošní soutěžní ročník vůbec dobře, z úvodních tří utkání ve Vsetíně, s Břeclaví a na ledě Techniky Brno dokázal vydolovat pouhý bod za porážku v prodloužení v městě na pomezí Lednicko-valtického areálu. Následný duel jim však hořkost z předchozích proher více než zmírnil, na domácím ledě totiž přestřílel Valašskomeziříčské Bobry 11:1. Vysoké vítězství hráče vyznávající modrobílou kombinaci barev evidentně nastartovalo a následující mače s Karvinou a našimi Žihadly (viz níže) vyhráli. Poté však museli skousnout další porážku v Porubě, která čítala rozdíl pěti branek. Po ní si trenér a bývalý reprezentační bek (v současnosti padesátiletý stratég a to od prosince 2013, kdy vystřídal Davida Handla) Aleš Flašar nebral servítky: „Zápas se zlomil ve druhé třetině, kdy se nám nepodařila desetiminutovka a byli jsme na ledě až trapní. Za to se musím našim fanouškům omluvit. Tak to někdy v hokeji bývá.“  Následně sice doma porazili v prodloužení slezské bardy z Opavy, kterým nestačilo ani průběžné vedení 1:4, ale výsledková houpačka pokračovala naprostým výbuchem ve Frýdku-Místku – jinak nelze výprask 11:3 ani nazvat. K němu asistent Radomír Grimm dodal: „Byla to přestřelka a Frýdek-Místek je někde jinde. Nás navíc postihla marodka a točili jsme pouze pět beků.“ První čtvrtinu zakončili cenným vítězstvím nad Hodonínem i na horkém ledě kopřivnického nováčka. Odvety začaly tak jako celá základní část – čtyři porážky v řadě (a jediný získaný bod za prohru v prodloužení s Technikou) znamenala v letošním ročníku prozatím nejčernější sérii příštího soupeře Vos. Od toho okamžiku jsou výsledky „Flašarovců“ jako na horské dráze – výhra je vystřídána porážkou a žádná z těchto sérií dosud nepřekročila délku dvou mačů. Dokázali tak pohodlně porazit Opavu 5:0 (v předehrávce 30. kola) a Karvinou (8:3), o tři góly dokonce i Porubu a navíc zvenčí dovezli čtyři velecenné body za vítězství na Lapači i u Drtičů (v obou případech po samostatných nájezdech. Do analyzovaného období však též spadají neúspěchy s Kopřivnicí či Břeclaví, divoká porážka od Frýdku-Místku (4:7) i zpackaný duel v Brně končící výpraskem 0:7. Tuto středu se představili na ledě poslední Karviné, s níž si bez výraznějších potíží poradili 1:4. Aktuálně tak sice okupují příčku zajišťující účast ve vyřazovacích bojích, ale na devátý „flek“ má náskok pouhých čtyř bodů, takže postup do play-off ještě stále v kapse nemají.

Trápení v obranné fázi hry je již delší dobu největším problémem bílomodrých. To se potvrzuje i ve třetí čtvrtině soutěže. Celek Nového Jičína nemá až tak velké problémy se střílením branek, jeho bolístka tkví v tom, že často minimálně o jednu branku navíc inkasuje. To v ofenzivě je na tom o něco lépe a právě tato skutečnost by měla být před víkendovým zápasem velmi alarmující.

K prvnímu soutěžnímu střetnutí obou družstev (a to nejen v letošním ročníku, ale vůbec v historii) došlo na Den české státnosti, tedy 28.9. 2015. Až do poloviny hrací doby se neslo ve vyrovnaném duchu. Jeden z rozhodujících faktorů, který nakonec rozhodl o vítězství Nového Jičína, se odehrál ve 29. minutě, kdy po nedovoleném ataku na svou osobu propálil Milana Máje (z nařízeného trestného střílení) Jakub Ižacký, čímž navýšil vedení domácích na 3:1. Ačkoliv se následně Vosy snažily vývoj zápasu zdramatizovat, gólový účet již vyrovnat nedokázaly a proto nakonec odjely domů s prázdnou po porážce 3:4. Druhý důvod neúspěchu zmínil ve svém hodnocení kouč Jiří Rech:"Myslím si, že dnes jsme mohli nějaký ten bodík uhrát. Bohužel díky naší nedisciplinovanosti, když jsme byli za zápas 8x – 9x vyloučeni, jsme si nedokázali vytvořit patřičný tlak. Toho domácí na 100% využili a gólově nám utekli."

Odveta byla na programu 7.11. v rámci 17. kola a podobně jako v předchozím případě se nesla ve vyrovnaném duchu. V 16. minutě poslal Žihadla do vedení Lukáš Havel nejtěsnější možně vedení platilo až do poloviny třetí třetiny, kdy byla narůstající aktivita hostí odměněna vyrovnáním z hole Davida Mikšana. Střetnutí pak dokráčelo do prodloužení, z něhož uplynulo pouhých 83 vteřin, kdy o dvou bodech pro černožluté rozhodl Ondřej Šťáva kuriózním způsobem. Původně totiž pouze nahazoval totiž puk na svatyni střeženou Davidem Ilášem, ale od obránce Marka Halody se touš odrazil tak krkolomně, že nakonec skončil za zády novojičínského lapače (2:1 PP).

Bouřlivák Flašar je znám tím, že svá mužstva staví na zkušenostech a pohled na současnou soupisku jím vedeného týmu to jen potvrzuje. Bílomodré barvy hájí celkem sedm hráčů starších třiceti let a průměrný věk se blíží sedmadvaceti rokům – i proto je poněkud s podivem, že takováto parta neokupuje vyšší tabulkovou pozici. Nejstarším hráčem mužstva (a zároveň jedním z nejproduktivnějších) je osmatřicetiletý forvard David MIKŠAN (28 zápasů, 6+15, -2 v +/- systému). Na opačném pólu pak nalezneme benjamínka Matouše KRATOCHVÍLA (8 z., 7+1, +3 v +/- systému), který má do Jičína vyřízeny střídavé starty z čerstvě prvoligových přerovských Zubrů. Do známého prostředí se před sezonou vrátila místní útočná ikona Petr MACHÁČEK (14 z., 6+5, +6 v +/- systému), a to po roce stráveném v Kopřivnici, s níž slavil postup z krajské přeboru.

Na čele týmového kanadského bodování najdeme původem olomouckého Kohouta Jakub LEHEČKU (28 z., 6+21, -1 v +/- systému). Toho následuje jednadvacetiletý produkt třinecké líhně Jakub IŽACKÝ (26 z., 15+11, +14 v +/- systému), jenž své kvality předváděl již během loňské sezony, vítkovický odchovanec Jiří ZDENĚK (23 z. 6+17, +3 v +/- systému). Zajímavé jsou též údaje u Robina GEBAUERA (28 z., 13+8, -6 v +/- systému) či Dominika NOVOTNÉHO (26 z., 6+9, +7 v +/- systému).

Obráncům dominují Marek HALODA (25 z., 4+8, -10 v +/- systému) a syn hlavního kouče Patrik FLAŠAR (27 z., 4+9, -7 v +/- systému), který je zároveň se 76 trestnými minutami dosud nejtrestanějším hráčem v kádru. Pravidelně ale bodují i další členové defenzivy, jako například David HOĎA (22 z., 4+5, 0 v +/- systému). Na tomto místě je třeba zmínit dlouhodobé problémy s ramenem u jednoho z nejzkušenějších borců a to Přemysla VAŠUTA (12 z., 2+3, -1 v +/- systému), který až do svého přesunu na marodku nosil na svém dresu kapitánské céčko. Po dvouměsíční absenci však již 12.12. opět naskočil na led. Nepříjemné oznámení připravil managementu ke konci listopadu i dvaatřicetiletý zadák (a pro fanoušky jeden z nejoblíbenějších hráčů) Michal HORÁK (20, z., 5+2, +4 v +/- systému), který se rozhodl ukončit nejen své působení v „rodném“ klubu i hokejovou kariéru a to z rodinných důvodů.

Osmadvacetiletý gólman David ILÁŠ (15 z., průměr 3,04 gólů/zápas, úspěšnost zásahů 86,46%) byl léta zvyklý na maximální vytížení. V Opavě, Orlové i Karviné plnil roli jedničky. Vloni se po přestupu do Jičína v brankovišti pravidelně střídal Lukášem Šrámkem, kterého už ale letos na soupisce Jičínských nenajdeme. Ani to však post brankáře číslo jedna vítkovickému odchovance nezajistilo (vše navíc zkomplikovalo jeho zranění ze začátku letošní sezony). Do Jičína totiž zamířil talentovaný, a ve Frýdku-Místku již „nepotřebný“, Daniel CHVOSTEK (9 z., 4,85 gólů/zápas, 84,42%). Třetím členem party lapačů je Tomáš KOZÁK (5 z., 3,94 gólů/zápas, 82,11%).

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu zde: ZDE

Delegace rozhodčích: Mgr. Jan Vaněk (Brumov-Bylnice) –  Vladan Bojda (Třinec), Tomáš Mikler (Třinec)

To nejdůležitější o soupeři:

Rok založení: 1946

Klubové barvy: modrá a bílá

Největší úspěch: 2000-01, 8. místo po základní části ve druholigové skupině Východ, ve finále vítězství 3:2 na zápasy (2:4, 4:1, 4:2, 4:5, 4:1) proti HC Minor 2000 Přerov a postup do pětičlenné kvalifikace o 1. hokejovou ligu – v ní poslední (nepostupová) příčka

Loňské umístění: 6. místo po základní části v jedenáctičlenné druholigové skupině Východ, ve čtvrtfinále porážka 0:3 na zápasy s VHK Vsetín

Ve II. lize: od 1994 dosud

Hala (kapacita): Zimní stadion města Nový Jičín (2000 míst), otevřen 1973, rekonstrukce 2002 a 2007

Kapitán: původně Přemysl Vašut (na marodce), po něm Michal Horák (ukončení kariéry), momentálně David Mikšan

Asistenti kapitána: Adam Uhlár, Petr Macháček (Jiří Zdeněk)

Hlavní trenér: Aleš Flašar

Asistent trenéra: Radomír Grimm

Oficiální vebové stránky: ZDE

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic): 2   0-1-0-1   5:5   2b    

Nejvyšší vítězství: -----

Nejtěsnější vítězství: 2:1 PP (7.11. 2015, 17. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ v MOB)

Nejtěsnější porážka: -----

Nejvyšší porážka: 3:4 (28.9. 2015, 6. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ v NOJ)

Poslední soutěžní zápas: viz řádek nejtěsnější vítězství. 

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos ZDE.

Další zápasy 28. kola (v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech, V = výhra, P = prohra) a za ní výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku:

SK Karviná (12, P-P-P-P-P) vs. HC RT TORAX Poruba (6, P-V-P-P-V) – 2:5, 1:10

SHK Hodonín (4, V-V-V-P-V) vs. HC LVI Břeclav (10, V-V-V-P-V) – 3:0, 3:4 PP

VHK Vsetín (2, P-V-V-V-P) vs. HC Kopřivnice (8, V-P-P-P-P) – 5:0, 6:1

HC Technika Brno (3, P-P-V-V-P) vs. HC Frýdek-Místek (1, V-P-V-V-V) – 0:2, 0:8

HC Slezan Opava (9, P-P-P-V-P) vs. HC Bobři Valašské Meziříčí (11, P-V-P-P-P) – 4:3, 4:3

Týmy Nového Jičína, Opavy, Techniky Brno, Břeclavi, Karviné a Kopřivnice mají předehrán zápas 30. kola.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz