V POSLEDNÍM ZÁPASE ROKU NÁS ČEKÁ BOJ S OSTRÝMI OPAVANY!

V POSLEDNÍM ZÁPASE ROKU NÁS ČEKÁ BOJ S OSTRÝMI OPAVANY!

Sportovní klání pádí od termínu k termínu, což pochopitelně platí i pro druhou hokejovou ligu. Její skupina Východ má po vánoční pauze ve středu 30. 12. 2015 na svém programu jediný zápas a to dohrávku 29. kola, která je zároveň posledním letošním střetnutím dlouhodobé části soutěže třetí nejvyšší hokejové soutěže v ČR. Ta přinesla moravskobudějovickým fanouškům jednu podstatnou změnu v podobě převelení družiny Jiřího Recha ze skupiny Západ na Východ. V roce 2016 budou Žihadla zajisté čelit dalším sportovním výzvám. Ještě než však budeme moci přivítat jeho příchod vychlazenými lahvemi šampaňského, čeká naše borce úkol zkonsolidovat síly s cílem po dvou porážkách řádně zabrat a opět oslavovat potřebný přísun bodů do tabulky. Soupeř však svou hokejovou kůži zajisté neprodá lacino - na Vysočinu dorazí jeden z těch nejvzdálenějších, a to družstvo z 243 km vzdáleného centra českého Slezska. Tamní hokejový Slezan se momentálně nachází na desátém místě tabulky, které doprovází tyto statistiky: 8-2-5-14, 87 (devátý „moravský“ útok):115 (společně s Novým Jičínem šestá obrana na Východě), 33b. Začátek mače je naplánován na 18:00 hodin, pokud nebude posunut – např. z důvodu pozdního příjezdu hostujícího družstva, tak jako v případě prvního střetnutí obou týmů (viz níže).


Hokejový klub Slezan Opava byl založen roku 1945. Na sportovním poli se ovšem rychle adaptoval a již v roce 1951 dokráčel do nejvyšší československé soutěže, kterou hrál dva roky (poté z ní sestoupil). Podívat do ní se reprezentantům z města nad stejnojmennou řekou podařilo i v letech 1957 a 1960, vždy ale pouze na jednu sezónu. Další roky hráli v nižších soutěžích, pravidelně se ovšem pohybovali na jejich předních místech. Do české nejvyšší soutěže (již Extraligy) se opavský klub dostal na jaře 1996, kdy uspěl v baráži. Další dvě sezóny příslušnost k hokejové elitě udržel, nicméně na konci každé sezony hrál o udržení. Třetí rok (1998/1999) se baráži vyhnul, ale po jejím ukončení byla extraligová licence majitelem klubu, kontroverzním podnikatelem Radimem Masným, přesunuta do nedalekého Havířova výměnou za tamní první ligu. Ta se zde hrála od ročníku 1999/2000. V sezóně 2004/2005 i z ní Opava sestoupila. Následoval dvouletý zánik A-týmu a nově zdejší hokejové srdce začalo bít na počátku ročníku 2007-08, kdy se vedení rozhodlo odkoupit druholigovou licenci od Velké Bíteše. Až do ročníku 2014-15 se po základní části Slezané vždy umístili na příčkách zajišťujících postup do play-off (nejlépe právě v té poslední, kdy skončili čtvrtí), nikdy však nedokázali překročit hranici čtvrtfinále, kterou již začali vnímat jako zakletou. Obrat nastal až vloni, kdy si v této fázi hravě poradili s brněnskou Technikou 3:0 na zápasy a konečně rozrazili bránu do semifinále (po devatenácti letech!), ve kterém je však čekali Zubři z Přerova a ti již byli nad jejich síly. Přesto mohli být s průběhem i závěrem ročníku spokojeni.

V červnu tohoto roku probublaly na povrch zprávy o problémech v místním hokejovém prostředí. A začaly se dít věci, které málem zapříčinily jeho zánik, přičemž zrušení čtyř přípravných zápasů bylo jen špičkou ledovce celé aféry! Dosavadní mecenáš Alois Hadamczik dal po osmi letech najevo, že nemíní nadále klub řídit i financovat sám a požádal o větší hokejovou zodpovědnost město, kterému nakonec nabídl klub k odprodeji. Dlouho nebylo jasné, zda tento vůbec do letošního ročníku 2. ligy nastoupí. Nakonec se však zastupitelé s bývalým reprezentačním koučem dohodli a proto licenci spolu s hráči fakticky převezme od 1.1. 2016 nová obchodní společnost Hokejový klub Opava s. r. o., v níž bude jediným společníkem právě Statutární město Opava. Převod vlastnických práv se ovšem dost vlekl a proto nebylo divu, že kalich trpělivosti na konci září přetekl i samotným hráčům, kteří na sociálních sítích vyjádřili ostrou nespokojenost s podmínkami, s nimiž se musí potýkat. Seniorský hokej v Opavě však zřejmě přežil klinickou smrt a jeho existence i nadále pokračuje. Nicméně situace stále není zcela vyřešena (což dokazuje i čerstvý rozhovor se zdejší oporou a veteránem Davidem Galvasem ZDE) a problémem nadále zůstává také zimní stadion na Zámeckém okruhu, který patří mezi nejstarší v republice a jeho stav je velmi špatný.

Tým ze Slezska vstoupil do sezony výhrami v Karviné a doma nad Porubou. Od té doby se ale svěřencům trenérů Suchánka a Musiala nedaří. Z následujících šesti utkání vyhráli za tři body jen jediné (doma nad Valašským Meziříčím) a celkem z nich vydolovali pouze pětibodový zisk (za porážku v samostatných nájezdech s Kopřivnicí a v Novém Jičíně v prodloužení). První čtvrtinu ukončili přeci jen veseleji a to cenným vítězstvím nad Hodonínem (sic až v samostatných nájezdech) i silnou brněnskou Technikou (v prodloužení). Start do druhá části soutěže ovšem příznivcům bíločervených barev připomínal noční můru. Pět porážek v řadě (z toho dvě v samostatných nájezdech proti Karviné a na ledě Poruby) přineslo logický propad tabulkou. Náznak vzrůstající výkonnostní tendence dokázala dosud nejlepší letošní série Slezanů čítající zisk devíti bodů v řadě a to úspěších ve Valašském Meziříčí i doma s Moravskými Budějovicemi (viz níže) a Novým Jičínem. Zlepšenou hru i výsledky však nedokázali protáhnout do delšího časového úseku a v následujících desíti mačích vyhráli pouze v Karviné a s Kopřivnicí, bod ještě urvali na ledě remízového krále alias brněnských Sov po porážce v prodloužení.

To, že nálada v týmu má do ideálu daleko, potvrdil po poslední předvánoční domácí porážce s Bobry i místní dlouholetá neotřesitelná ikona, gólman Dušan ŠAFRÁNEK, jenž zmínil i chystané střetnutí na Vysočině:„ Jsme v takové situaci, kdy musíme hrát jednoduše. Furt se řeší hokej, jak to bude, nebo nebude. Místo abychom hráli, řešíme všechno kolem. Potřebujeme trénovat a hrát. Doufám, že je to teď na dobré cestě a snad to bude od ledna fungovat… Co jsme předváděli v první třetině u Lvů, byla tragédie. Porážíme se sami. Každému soupeři dáme brejky a samostatné nájezdy, přečíslení. To je špatně… Nevím, čím to je. Musíme se zlepšit. Teď máme chvilku pauzu, během které musíme potrénovat, jít si sednout a říct, co budeme hrát. Ať už hrajeme s jakýmkoliv soupeřem, ten nepotřebuje nic. Čeká jen na naše chyby, která děláme, trestá je. Pak se sami před bránou trápíme…Budějovice jsou soupeř, kterého bychom teoreticky měli porážet. Na druhou stranu doma nejsou vůbec špatné, což se potvrdilo, když jsme u nich hráli poprvé.“ Je nutno podotknout, že tento brankář odchytal unikátní porci 137 mistrovských zápasů v řadě, aniž by v brance chyběl byť jen jedinou minutu. Na ledě Břeclavi v rámci letošního 27. kola ale jeho neuvěřitelná non-stop šňůra, která trvala takřka tři roky, skončila a do svatyně tak mohl nakouknout opavská dvojka, mladý Rakušan chytající za mladší dorostence (!) Paul MOCHER. Každopádně průměr jeho zkušeného kolegy s maskou činí v prozatímních 28 zápasech 3,74 branky na zápas, což je pro defenzivní styl „jeho“ týmu číslo poměrně katastrofální.

Přesto nadále dlouhodobě spoléhá na tým složený převážně z odchovanců. V obraně najdeme stará známá jména, např. již zmiňovaného Davida GALVASE (28 z., 4+8), produktivního obra Josefa TICHÉHO (27 z., 4+15), Patrika MOSLERA (27 z., 3+3) nebo Radek TŮMA (23 z., 4+4) či Daniel KYSELA (26 z., 3+3) - všichni patří mezi důležité opory. Jediný třaskavý přestup před vypuknutím sezony se ale odehrál v útoku, kam vedení klubu přivedlo místního odchovance a útočníka s mnoha extraligovými zkušenostmi Pavla SELINGRA (23 z., 5+11), jehož prioritním úkolem je pozvedávat ofenzivní sílu celku. V čele kanadského bodování pak nalezneme i Petra WOLFA (28 z., 8+15), následovaného Jakubem VÍTKEM (28 z., 11+9), Tomášem POLOKEM (24 z., 7+12), Lukášem SVOBODOU (27 z., 12+5) a Petrem CHALUPOU (27 z., 10+7).

prvnímu soutěžnímu střetnutí obou družstev (a to nejen v letošním ročníku, ale vůbec v historii) došlo 3. 10. 2015. Až do konce druhé třetiny  se neslo ve vyrovnaném duchu. Ve čtyřicáté minutě ovšem vstřelil gól do šatny Lukáš Paták, čímž upravil skóre do podoby 2:1 pro Vosy. K jeho navýšení ve výborné poslední periodě přispěli Filip Matějka s Janem Trojanem. Opavští stačili odpovědět pouze jedenkrát, další zdramatizování Žihadla nepřipustila a zaslouženě tak brala tři body za vítězství 4:2. K jejich zisku zajisté přispěla i skutečnost, že na konci zápasu měli naši borci nižší počet vyloučených než jejich sok (2:5), což je v prozatímní sezoně jev spíše unikátní.

Odveta byla na severu Moravy na programu 11.11. v rámci 18. kola a patřila mezi nepovedená představení Rechových svěřenců. V průběhu druhé periody šli domácí do třígólového trháku, na který Vosy ještě zareagovaly, ale branka inkasovaná v přesilovce definitivně zlomila jejich odpor. Skóre bylo do konečné podoby 7:4 upraveno střelou do prázdné branky při power-play hostů, za které postupně skórovali David Horký, Tomáš Latner, Jan Trojan a Filip Matějka.

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu: ZDE

Delegace rozhodčích: Mgr. Zdeněk Pokorný (Třebíč)– Bc. Ondřej Polák(Jihlava), Lukáš Rampír (Třebíč)

To nej... o soupeři:

Rok založení: 1945

Klubové barvy: červená a bílá

Největší úspěch: 1998-99, 12. místo (ze čtrnácti celků) po základní části v Extralize (po sezoně byla přesto extraligová licence převedena tehdejším majitelem klubu Radimem Masným do Havířova výměnou za 1. ligu)

Loňské umístění: 5. místo po základní části v jedenáctičlenné druholigové skupině Východ, v semifinále porážka 1:3 na zápasy s HC Zubr Přerov

Ve II. lize: 2007 - dosud

Hala (kapacita): Zimní stadion Opava (5500 míst), otevřen 1954, zastřešen (jako třetí v republice!) 1956

Kapitán: Tomáš Měch

Asistenti kapitána: Petr Chalupa, David Galvas

Hlavní trenéři: Karel Suchánek, David Musial

Průměr vstřelených branek: 3,00/zápas

Průměr inkasovaných branek: 3,96/zápas

Nejproduktivnější hráč: Petr Wolf (23b – 8+15)

Nejlepší střelec: Lukáš Svoboda (12 gólů)

Nejlepší nahrávač: Petr Wolf a Josef Tichý (oba 15 asistencí)

Nejproduktivnější obránce: Josef Tichý (19b – 4+15)

Nejvíce povedené utkání (mimo toho s MOB): 2. kolo, 16.9. 2015, vítězství doma nad Porubou 5:3

Nejméně povedené utkání: předehrávka 30. kola, 2.12. 2015, porážka v Novém Jičíně 5:0

Oficiální vebové stránky: ZDE

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic):   2   1-0-0-1   8:9   3b    

Nejvyšší vítězství: 4:2 (3.10. 2015, 7. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ v MOB)

Nejtěsnější vítězství: -----

Nejtěsnější porážka: -----

Nejvyšší porážka: 4:7 (11.11. 2015, 18. kolo II. hokejové ligy skupiny Východ v OPA)

Poslední soutěžní zápas: viz předchozí řádek.

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos ZDE.

Další zápasy 29. kola (v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech, V = výhra, P = prohra) a za ní výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku:

HC RT TORAX Poruba (4, V-V-V-P-P) vs. HK Nový Jičín (7, P-V-V-V-P) - 8:3, 2:5 + předehráno 22.12. s výsledkem 4:0

HC Kopřivnice (8, P-P-P-P-P) vs. HC Technika Brno (5, V-P-V-V-P) – 3:4 SN, 5:4 PP + předehráno 22.12. s výsledkem 1:3

VHK Vsetín (2, V-V-P-V-V) vs. HC LVI Břeclav (9, P-V-P-V-V) – 9:0, 11:1 + odehráno 29.12. s výsledkem 5:2

HC Frýdek-Místek (1, P-P-V-P-V) vs. SK Karviná (12, P-P-P-P-P) - 7:1, 7:0 + odehráno 29.12. s výsledkem 7:1

HC Bobři Valašské Meziříčí (11, P-V-P-P-P) vs. SHK Hodonín (3, V-V-V-V-P) – 0:7, 3:6 + odehráno 29.12. s výsledkem 0:9

Týmy Nového Jičína, Opavy, Techniky Brno, Břeclavi, Karviné, Kopřivnice a Hodonína a Moravských Budějovic mají předehrán zápas 30. kola.

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz