VYHLAŠUJE SE BODOVÁ MOBILIZACE! NENÍ NUTNÉ ZABÍT SEKALA, ALE PORAZIT KARVINOU!

VYHLAŠUJE SE BODOVÁ MOBILIZACE! NENÍ NUTNÉ ZABÍT SEKALA, ALE PORAZIT KARVINOU!

Sportovní klání pádí od termínu k termínu, což pochopitelně platí i pro druhou hokejovou ligu. Její skupina Východ má ve středu 13. 1. 2016 na svém programu 33. kolo, kterým se uzavře třetí čtvrtina její dlouhodobé části. V jeho rámci Žihadla na svém ledě přivítají vůbec nejvzdálenějšího letošního soupeře, konkrétně Karvinou. Reprezentanti tamního Sportovního klubu tedy budou tedy muset uprostřed týdne překonat značnou vzdálenost. Klub, který se může pyšnit pozoruhodným stadionem se suverénně nejvyšší kapacitou na Východě (a také špičkovým ženským hokejovým týmem) se momentálně nachází na beznadějně posledním místě tabulky (3-2-5-22, 69: nejhorší „moravský“ útok :163 – společně s Valašským Meziříčím nejhorší obrana na Východě, 18 bodů). Začátek mače naplánovaného na 18:00 hodin slibuje zajímavou a důležitou podívanou hned z několika hledisek. Naši borci budou chtít zajisté odčinit pořádně trpkou porážku z předchozího souboje na severu Moravy (viz níže), navíc jde oběma klubům o mnoho. Konec základní části se kvapem blíží a zatímco nad Slezany visí již delší dobu Damoklův meč sestupu do krajského přeboru, svěřencům Jiřího Recha by mělo jít o vybojování nejlepší možné pozice před rozražením dveří do play-off.


Vznik místního „klubu hockeyového“ se datuje již k roku 1919 a to pod názvem TJ Sokol Karviná. Nejpozoruhodnějšího výsledku však tým nad řekou Olší, které místní neřeknou jinak nežli Olza, začal dosahovat až v šedesátých letech minulého století, kdy došlo ke spojení tří (!) místních hokejových družstev pod hlavičku TJ Baník ČSA Karviná (= Tělovýchovná jednota dolu Československé armády). Jeho následné brázdění vodami hokejových přístavů připomíná často se opakující sinusoidu a pro větší přehled je shrnuto do následujícího výčtu:1966-1969: 2. ČNHL (= česká národní hokejová liga)

1969: postup do kvalifikace o 1. československou hokejovou ligu, druhé místo za TJ Motor České Budějovice před Pískem a Popradem

1969-1978: 1. ČNHL

1978-1979: 2. ČNHL

1979-1987: 1. ČNHL

1987-1989: 2. ČNHL

1989-1993: 1. ČNHL

1993-1996: 2. liga, skupina Východ

1996: po základní části druhé místo, v baráži o 1. ligu první místo před Libercem, Příbramí, Třebíčí, Milevskem a Hradcem Králové

1996-1997: 1. liga

1997-1999: 2. liga, skupina Východ – po sezoně odprodej druholigové licence týmu HC Haná VTJ Kroměříž

1999-2000: „A“ tým v Karviné neexistoval

2000-2007: krajský přebor Moravskoslezského kraje

2007: baráž o 2. ligu s Moravskými Budějovicemi a Uherským Brodem = 1. místo

2007-2008: 2. liga, skupina Východ

2008-2011: krajská liga Moravskoslezského kraje

2011-2012: „A“ tým v Karviné neexistoval

2012-2014: krajská liga Moravskoslezského kraje

2014:kvalifikaci krajů o postup do 2. ligy druhé místo za HC Uničov, který ovšem odmítl postup - Karviná nabídku akceptovala

2014-2015:poslední místo ve 2. lize skupiny Východ by dle nových pravidel ČSLH znamenalo přímý sestup do krajského přeboru, ale hokejový osud se nad Sportovním klubem smiloval a pro udržení sudého počtu účastníků jej vzal (společně s SHC Klatovy ve skupině Západ) na milost. Ten tak nesportovní cestou uhájil své působení ve třetí nejvyšší soutěži a hráči reprezentující sedmapadesátitisícové město tak brázdí druholigová kluziště i nadále.

Pro komplexní pochopení složitých mechanismů, na jejichž základě fungují místní hokejové zákonitosti, je zapotřebí uvést, že v letech 2011-2013 ve městě našeho sobotního soupeře existovalo navíc družstvo (nejprve) HC Plus Oil Karviná (licence získalo z HC Plus Oil Orlová), před ročníkem 2012-13 přejmenováno na HC Baník Karviná, který však neměl s SK společného takřka nic, pouze totožné klubové barvy a stadion. V jeho dresech bylo možno pravidelně vídávat kupříkladu zlatého medailistu z Nagana Davida Moravce, současného kapitána Frýdku-Místku Pavla KOWALCZYKA či stejnou funkci v SK vykonávajícího Miroslava Javína. V srpnu 2013, kvůli nezaplacenému dluhu hráči Petru Tomisovi, jej ale ČSLH vyloučil (přestože hrál dvakrát po sobě finále východní skupiny proti AZ Havířov!) z druhé ligy a jeho licence se vrátila zpět do Orlové, momentálně se pohybující v krajském přeboru.

V létě se toho v rodišti oštěpařky Dany Zátopové či tenisty Radka Štěpánka událo mnoho, ale mezi všemi změnami nejvíce vyčnívá odchod zdejšího klenotu, a momentálně nejproduktivnějšího hráče skupiny Východ, Vladimíra LUKY (vloni byl se statistikou 26+25 třetím nejproduktivnějším hráčem celé druhé ligy). I proto se rozhodl vyslyšet vábení ambiciózní farmy třineckých Ocelářů ve Frýdku-Místku. Tam již dokonale zapadl a dokonce již i třikrát naskočil za extraligový tým (na svém kontě má také premiérovou trefu v nejvyšší soutěži).

Brankoviště disponuje kvalitním tandemem. K lepším výsledkům dorazil dopomoci Michal GLEICH, pomáhající SK již ve druhé polovině loňské sezony. Více než letošními sportovními výkony na sebe upozornil spíše výbuchem vzteku během utkání 31. kola v Břeclavi, za který obdržel od vedoucího arbitra Pavla Obádala trest ve hře a to za "napadení hlavního sudího a automatu na kávu". Následné jednání disciplinární komise toto řádění vyhodnotilo a odměnilo zákazem startu ve dvou soutěžních zápasech (zajímavostí rovněž je, že napomenutím byl pokárán vedoucí „slezských Rangers“ Jan Klich, který odmítl podepsat zápis o utkání). Více prostoru mezi třemi tyčemi dostává mladý Peter PÚTEC z Liptovského Mikuláše, sporadicky se v brankovišti mihne Marek VOLF. Defenzivní řady v přípravě sice posílil velezkušený devětačtyřicetiletý Peter GULDA z Valašského Meziříčí, ten však od září okupuje marodku hornického města s poraněným kotníkem. Druhou přestupovou bombou byl bezesporu příchod místního odchovance Miroslava JAVÍNA ještě vloni pomáhajícího Porubě v druholigových semifinálových bojích proti Vsetínu. Po roční pauze se k hokeji vrátil Marek BADŽO, který na severu Moravy působil naposledy před dvěma lety. Během září dorazil na dvouměsíční hostování bouřlivák Marek IVAN z Frýdku-Místku, jenž zdejší hokejové vody brázdil již za éry existence Baníku (ale už se přesunul k břeclavským Lvům). V průběhu druhé čtvrtiny soutěže byl mančaft posílen též o forvarda Petra GRYGARA, jenž minulé sezony strávil ve Francii a letošní ročník započal ve službách kopřivnického nováčka. Naopak do Norska se vydal bek Matúš ĎURIŠ. V závěru roku 2015 zamířil do Frýdku-Místku zadák Jan FIŠERA a v jeho barvách odehrál zatím čtyři zápasy (0+1), přičemž hned ten první byl proti bývalému působišti. Každopádně posilu zvučného jména do svých řad získal i realizační tým, když na nabídku zastávat roli sportovního manažera kývl zdejší odchovanec a dlouholetý hráč kanadskoamerické NHL Miroslav Fryčer.

Vstup do druholigových soutěžních bojů v sobě nesl nejen odraz nestandardní přípravy, ale v podstatě rovněž celé loňské sezony. Karvinští prohráli prvních sedm utkání v řadě. Následovala usilovná fáze dolování prvních bodů - a to po vítězství nad Kopřivnicí 3:1 i úporném boji se Lvy z Břeclavi, který nakonec skončil 0:1, ale až po samostatných nájezdech. Poté přišlo veledůležité vítězství nad Valašským Meziříčím 2:1, následované však ledovou sprchou v podobě sedminásobného bodnutí na Vysočině. Hráči z hornického města posléze pokračovali ve značně nevyrovnaných výkonech – dokázali sice v nájezdech zdolat Opavu či podlehnout až v prodloužení Vsetínu nebo Technice, ale taktéž inkasovali tvrdé direkty v Porubě (1:10), s Frýdkem-Místkem (0:7) a především si utržili ostudu absolutním debaklem v Kopřivnici (18:5). „Domácím tam padaly góly a najednou se to nedalo zastavit. Když jsem slyšel z tribun dvacet, dvacet, tak jsem nevěřil vlastním uším. Tohle jsem ještě nezažil,“ nechápal totální kolaps tehdejší kouč Josef Štoudek. Ve své taktice překvapování a následných výbuchů ovšem jeho svěřenci pokračovali i nadále. V Břeclavi, dokázali opět zmobilizovat síly a bezzubé jihomoravany skolili v prodloužení 4:3, ale z následujících deseti pokusů uspěli pouze dvakrát. V prvním případě, bohužel, na domácí ledové ploše svou velikostí připomínající letiště porazili Moravské Budějovice (viz níže) a posléze ještě brali bod za porážku 4:5 v prodloužení u Drtičů. Od té doby utrpěli šest porážek v řadě, přičemž v dosud posledním veledůležitém záchranářském sobotním duelu s Bobry podlehli po nájezdech 3:4 a v tento okamžik na ně ztrácí již sedm bodů. Zvrat v negativním vývoji, jak to vypadá, nepřineslo ani angažování dvaapadesátiletého Pavla HULVY na post hlavního kouče. Někdejší dvaapadesátiletý útočník Vítkovic má za sebou bohatou trenérskou kariéru (působil např. ve Zvolenu, Košicích či u reprezentační „18“) a jeho hlavním, vskutku náročným úkolem, je připravit tým na play-out s cílem udržet jej ve třetí nejvyšší soutěži a nezpůsobit již tak dost rozbolavělé duši místních fanoušků další hlubokou ránu.

K prvnímu letošnímu soutěžnímu střetnutí s Žihadlí letkou došlo (po osmi a půl letech) 17.10. 2015. Celý jeho průběh připomínal hon domácích koček s hostujícími myšmi. O svém triumfu naši oblíbenci rozhodli již v první dvacetiminutovce, kterou ovládli 3:0 a po zbytek souboje už jen navyšovali podobu skóre, které se nakonec zastavilo na cifrách 7:0. Největší zásluhu na tomto výsledku měl pochopitelně Milan Máj a s ním David Horký (3+0), Lukáš Havel (2+1) a Jan Trojan (1+2).

Odveta byla na programu 25.11. v rámci 22. kola a i s přihlédnutím k prvnímu duelu nebyly očekávány žádné komplikace. Ty však přišly a byly až nečekaně velké! Po oťukávané v úvodní dvacetiminutovce se ta následující změnila v přestřelku, v níž „Karviňoci“ předvedli na své poměry neskutečně přesnou mušku. Výsledek 4:1 po druhé periodě nevěstil nic dobrého a tyto pocity se potvrdily i v poslední fázi popisovaného boje. Konečná porážka 2:6 je rozhodně tou nejvíce nepříjemnou v aktuálním ročníku a všichni na Vysočině doufáme, že se již nebude opakovat.

Kanadské bodování Slezanů je tedy silně ovlivněno skutečností, že analyzovaný tým je na štíru s produktivitou, která se takřka blíží označení impotence. Jejich chabá produktivita je na tom ještě čtyři góly hůře než tápající ofenziva Bobrů z ValMezu. Z toho vyplývá, že mezi jeho hráči nenalezneme žádného čarostřelce – a skutečně, nejlépe je na tom Martin KASPERLÍK (10+9) či Lotyš v místních službách Arturs LOGUNOVS (7+7), následováni Tomášem FOLTYNEM (6+5), Jakubem JUHÁSZEM (6+5), Ondřejem KASPERLÍKEM (4+6) a nejproduktivnější zadákem Miroslavem JAVÍNEM (4+6).

Žádné ofenzivní manévry nás tedy ve středu s největší pravděpodobně nečekají, ale o to nebezpečnější mohou být nečekané protiútoky plynoucí z nedůsledné hry či zbytečného vylučování.

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu ZDE.

Delegace rozhodčích: Ing. Rudolf Volf (Kyjov) – Bc. Tomáš Měkýš (Brno), David Otáhal (Brno).

To nej... o soupeři:

Rok založení: 1919

Klubové barvy: modrá, bílá, červená

Největší úspěch: vítěz 1. ČNHL 1969-70 a 2. místo v následné kvalifikaci o 1. ligu, tehdy nejvyšší československou hokejovou soutěž

Loňské umístění: 12. po základní části (poslední)

Ve II. lize: 1966–1969, 1978-1979, 1987-1989, 1993-1996, 1997-1999, 2007-2008, 2014- dosud

Hala (kapacita): Zimní stadion STaRS (7500 míst), zahájení provozu 1962, zastřešen 1970

Hlavní trenér: v přípravě Tomáš Výtisk, od 1. kola Josef Štoudek, od 31. kola Pavel Hulva

Sportovní manažer: Miroslav Fryčer

Kapitán: Miroslav Javín

Asistenti kapitána: Zdeněk Deutsch, Martin Kasperlík

Průměr vstřelených branek: 2,15/zápas

Průměr inkasovaných branek: 5,09/zápas

Nejproduktivnější hráč: Martin Kasperlík (19b – 10+9)

Nejlepší střelec: Martin Kasperlík (10 gólů)

Nejlepší nahrávač: Martin Kasperlík (9 asistencí)

Nejproduktivnější obránce: Miroslav Javín (10b – 4+6)

Nejtrestanější hráč: Zdeněk Deutsch

Nejvíce povedené utkání: 22. kolo, 25.11. 2015, vítězství nad Moravskými Budějovicemi 6:2

Nejméně povedená utkání: 19. kolo, 14.11. 2015, porážka v Kopřivnici 5:18

Oficiální vebové stránky: ZDE

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic): 4   1-0-0-3   13:16   3b

Nejvyšší vítězství: 7:0 (17.10. 2015 v MOB, 11. kolo základní části II. ligy skupiny Východ)

Nejtěsnější vítězství: -----

Nejtěsnější porážka: 3:5 (21. 3. 2007 v MOB), baráž o druhou ligu

Nejvyšší porážky: 1:5 (31. 3. 2007 v KAR), baráž o druhou ligu) + 2:6 (25.11. 2015 v KAR, 22. kolo základní části II. ligy skupiny Východ)

Poslední soutěžní zápas: viz předchozí řádek.

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos ZDE.

Další zápasy 33. kola v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech (V = výhra, P = prohra) a za ní výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku:

HC Kopřivnice (9, P-P-P-P-P) vs. HK Nový Jičín (7, V-P-P-V-V) – 3:6, 4:2

HC LVI Břeclav (8, P-V-P-P-V) vs. HC Frýdek-Místek (1, V-V-V-V-P) – 2:7, 2:7

HC Slezan Opava (10, P-P-V-P-P) vs. HC Technika Brno (3, V-V-V-V-V) – 3:2 PP, 3:4 PP

SHK Hodonín (4, P-V-P-V-V) vs. VHK Vsetín (2, V-V-V-V-V) – 6:3, 5:3

HC Bobři Valašské Meziříčí (11, V-P-P-P-V) vs. HC RT TORAX Poruba (5, V-V-P-V-V) – 5:4, 2:6

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz