ZAČÍNÁ ČTVRTÁ ČTVRTINA! VSTOUPÍ DO NÍ ŽIHADLA PORÁŽKOU PORUBSKÝCH?

ZAČÍNÁ ČTVRTÁ ČTVRTINA! VSTOUPÍ DO NÍ ŽIHADLA PORÁŽKOU PORUBSKÝCH?

Ve středu dopsala své poslední řádky závěrečná kapitola třetí čtvrtiny východní skupiny druhé hokejové ligy. V sobotu 16. 1. je tedy v plánu start třetích odvet rozepsaných do jejího 34. kola. Pro Žihadla to znamená, že se podruhé za sebou představí na domácím ledě a to opět proti týmu ze vzdáleného severu naší vlasti. Po Karvinských budou tentokrát muset podstoupit náročnou trasu napříč republikou vyslanci porubského TORAXU, momentálně uvelebeném na pátém místě tabulky (9-5-1-7, 94: druhý nejlepší útok v „moravské“ skupině :78 = pátá obrana ve skupině Východ, 38b). Počátek zápasu je naplánován na víkendově tradičních 17:00 hod.


Jak se již stalo zvykem, porubští hokejisté patří před začátkem každé sezony mezi hlavní favority na vítěze skupiny Východ. Vždyť v posledních letech postoupili třikrát v řadě do semifinálových bojů, ale finále zůstává tomuto ostravskému provinčnímu klubu zakleto. Tuto skutečnost by se letos červenobílí rádi pokusili prolomit, ale prozatím vypadá tato idea poněkud neuskutečnitelně.

Ostravané vstoupili do letošního ročníku jako uragán a po prvních deseti zápasech drželi svůj  zisk na výborných dvaadvaceti bodech, čímž dokázali, že deklarované předsezónní cíle nebudou pouhým prázdným tlacháním. Družstvo jakoby vůbec neoslabilo a dlouho dotíralo i na suverénní Frýdek-Místek. Především období mezi třetím a desátým kolem, ve kterém utrpěli pouze jedinou porážku a získali 18 bodů z 24 možných. Především dvoubodová vítězství ve Vsetíně 5:4 po samostatných nájezdech a hlavně doma nad mašinou z Frýdku-Místku 3:2 rovněž po sérii technických dovedností se dají označit za mimořádný úspěch. Druhá čtvrtina se ale družině Tomáše Sršně povedla méně a nesla se ve znamení kolísavých výkonů, který byly v kontrastu s raketovým vzestupem tabulkou během prvních jedenácti mačů. Slezané postupně podlehli Valašskému Meziříčí a Moravským Budějovicím (viz níže) shodně v poměru 5:4. Poté sice následovala výhra s Opavou, ale až po nájezdech. Následně ostravský tým nastoupil na rozjeté Drtiče, kteří však svému soupeři nadělili „búra“ a po více než roce tak přerušili dlouhou sérii porážek se soupeřem ze severu Moravy. Letošní nevyrovnanost porubských výkonů nejlépe prezentuje porovnání zápasů ze sedmého a čtrnáctého listopadu. V prvním případě Ostravané nedali jedinou šanci nevyzpytatelné Karviné (10:1), o týden později však ostudně padli s Frýdkem-Místkem rozdílem několika tříd a to sice 12:3. Nutno ovšem dodat, že v posledním měsíci to vypadá na jasné výsledkové zlepšení, jelikož svěřenci trenéra Sršně vyhráli za tři body šest z posledních sedmi zápasů (čímž vyrovnali svou nejlepší letošní sérii) a jistě by ještě chtěli promluvit do boje o bronzovou pozici po základní části, na níž se aktuálně díky pětibodovému náskoku sluní brněnský tým. Za zmínku rozhodně stojí fakt, že právě Technika stála na počátku této série úspěchů poté, co byla v RT TORAX ARENĚ rozdrcena 8:0. Před Vánocemi jim v totožném prostředí podlehl nebezpečný Nový Jičín (4:0) a k prvnímu novoročnímu duelu dorazil lídr z Frýdku-Místku. Ten zvítězil 1:3,  čímž potvrdil svou dominanci v soutěži. Jenže derby nepřinášejí jen gentlemanské poplácávání po ramenou při vstřelení branky či přenádherné kličky, za které si soupeři zatleskají, nýbrž řadu situací, při kterých to řádně jiskří. Tento zápas 30. kola přinesl hned několik takových momentů, kupříkladu pěstní výměnu názorů Aleše Kilnara s Tomášem Káňou či fyzické řádění Jana Fišera – všechny popsané atributy odměnil hlavní sudí na pět minut + do konce zápasu. V další dvojici střetnutí na zamrzlé ostravské „louži“ si poradili s kopřivnickým nováčkem 5:2 s též břeclavskými Lvy 7:1. Ve středu zajížděli k Bobrům do Valašského Meziříčí, jejichž hráz po vítězství 2:9 dokonale rozebrali.

Mač Žihadel na ostravském ledě byl 12.9. naší premiérou na druholigovém Východě. V první třetině se proměnil v gólovou přestřelku, kterou ve 14. minutě „odnesl“ vystřídáním Jiří Šťastný. Když na počátku třetí periody snížil Filip Matějka na 3:4, začala se jevit možnost na bodový zisk poměrně reálně. Jakékoliv naděje žlutočerných, plynoucích tímto směrem, ale uťal dalšími dvěma trefami David Zachara, který při power-play uzavřel jednak svůj hattrick a rovněž podobu popisovaného střetnutí do cifer 6:3 ve prospěch domácích, což bylo mimo jiné způsobeno i vysokým počtem trestů na straně družiny vedené Jiřím Rechem (5:9).

Odveta, k níž došlo na Vysočině 21.10., se nesla v mnohem vyrovnanějším duchu. Naši borci si sice zásluhou Davida Horkého, Ladislava Rytnauera a Lukáše Havla vytvořili zajímavý náskok, ale o ten na počátku třetí třetiny definitivně přišli. Následně ostrostřelec Havel vrátil Vosám vedení, ale za sedm minut svítilo na kostce opět nerozhodné skóre. Tím však drama zápasu nedopsalo svou poslední kapitolu. V 55. minutě vyslal Roman Mikeš směrem na hostující svatyni nenápadnou střelu, která však propadla za záda Radka Tihláře. V posledních desítkách vteřin se TORAX pokusil zvrátit utkání power-play, ale neuspěl a vracel se domů s porážkou 5:4.

V sobotu 28.11. se v letošní soutěži obě družstva utkala potřetí. Duel se nesl ve znamení zcela odlišných třetin. První byla vyrovnaná, ale zásluhou Jana Trojana a trestného střílení Ladislava Rytnauera byla na jejím konci spokojenější Rechova parta. Ve druhé dvacetiminutovce tahali za delší konec pomyslného hokejového provazu domácí, kteří vstřelili tři branky a dostali se do dvougólového trháku. Na drama však na jejím konci zadělal povedenou tečí pumelice Dominika Fejta od modré opět Rytnauer. Z kraje třetí periody, kterou naši ovládli, vyrovnal Lukáš Paták. Energii do žihadel jemu i spoluhráčům poté vlilo nepovedené trestné střílení, na jehož konci porubský kapitán Jan Chaloupka vůbec netrefil království střežené Milanem Májem. O definitivní podobě výsledku bylo rozhodnuto při pětiminutové početní výhodě, v níž skórovali Paták a po něm David Horký, čímž uzavřeli výsledek do podoby 4:6.  

Přes léto se v týmu vedeném Tomášem Sršněm (a asistenty Romanem Kotalou s Rudolfem Wolfem) udály poměrně zásadní změny – to vedlo k renesanci kádru. Musel se vypořádat s odchodem čtyřicetiletého tahouna a vítkovického odchovance Luďka KRAYZELA do trenérského „důchodu“. Tento agilní útočník v Porubě působil od roku 2011, přičemž nastoupil ve 166 utkáních s celkovou bilancí 66+88! Druhou ztrátou bylo rovněž ukončení aktivní hráčské kariéry Marka PAVLAČKY. Podobná situace nastala i v defenzivě - vábení konkurenční Karviné vyslyšel jeden z nejzkušenějších hráčů celé soutěže (a tamější odchovanec) Miroslav JAVÍN. Ostravští však vždy mysleli i na práci s hráči z vlastních zdrojů a jejich postupné začleňování do „áčka“, což se jim rozhodně vyplatilo. Dokázali, že i bez zkušených opor může vzniknout vyvážené mužstvo pomýšlející na čelní místa v tabulce. Není tajemstvím, že by rádi nakoukli i do kýženého finále, o které marně usilují od sezony 2012/2013.

Roli velitele obranářské smečky měl pomalu přebrat talentovaný Jakub PESLAR, který se v loňském ročníku (ve věku pouhých 22 let!) stal nejproduktivnějším zadákem celé skupiny Východ (38 z., 8+26). Na tyto výkony navázal i v letošní sezoně (25 z., 4+11) a tím si vysloužil již 10x nominaci do prvoligového týmu AZ Havířov. Jako náhrada za něj opačným směrem zamířil bek Radim OSTRČIL (7 z., 0+5) a forvard Lukáš BEDNÁŘ (12 z., 7+7). Defenziva se může taktéž spolehnout na velezkušeného Milana OVŠÁKA (31 z., 2+14) nebo Robina MALÉHO (33 z., 6+15). Defenziva analyzovaného klubu ovšem není dokonalá (je nejhorší z první pětice na Východě) a nedostatky v této fázi tak často musí dohánět v útoku. Ve strážení tří tyčí se střídá čtyřiadvacetiletá posila z Frýdku-Místku Andreas KUBÁŇ (15 z., průměr gólů na zápas 3,54) a zdejší zkušená dlouholetá opora Radek TIHLÁŘ (22 z., průměr 2,96). Tahouny ostravské ofenzivní mašiny jsou bojovníci Jan CHALOUPKA (23 z., 12+13), nálepka střelce a produktivního útočníka rovněž zdobí červenobílý dres Davida BALLNERA (33 z., 15+13) či dvaadvacetiletého šikuly Aleše KILNARA (32 z., 14+31). Perfektní fazónu si zachovává i prostějovský rodák a kanonýr David ZACHAR (26 z., 24+15). Všem zmíněným rovněž sekunduje Marek SEDLÁŘ (32 z., 9+16) a svou dávkou do útočného mlýna přidává taktéž Petr SEIDLER (31 z., 12+12). Rovněž to vypadá, že se probudila velká hrozba loňských sezón Vladimír STEJSKAL (24 z., 9+12). Tento bývalý prostějovský snajpr se původně velmi trápil a v prvních deseti zápasech si připsal pouze dva kanadské body. V poslední době ale nastartoval své motory.

Zásluhou všech výše jmenovaných lze bez okolků prohlásit, že nejlepší letošní porubskou obranou je rozhodně útok.

Jak ukázala dosavadní várka zápasů „všech proti všem“, našeho středečního soupeře zdobí především dravé bruslení a dobrá kombinační souhra. Ve žlutočerném dresu nalezneme i nadále značné množství hráčských žoliků. Jedním z nich může být i Roman Sechovec, který nejenže (společně s Michalem Vlašínem a Martinem Sobotkou) pamatuje barážové boje s TORAXEM, ale ještě za éry existence SHK Poruba strávil v jeho dresu jednu sezonu (konkrétně 1999/2000).

Aktuální pořadí kanadského bodování našeho týmu ZDE.

Delegace rozhodčích: Ladislav Netopil (Hodonín) – Bohuslav Maloušek (Hodonín), Martin Maťašovský (Břeclav).

To nej... o soupeři:

Rok založení: 1932

Klubové barvy: červená, bílá, modrá

Největší úspěchy: trojnásobná účast ve čtvrtfinále 1. hokejové ligy jako HC SAREZA (= Sportovní A REkreační ZAřízení) - vždy z osmé pozice po základní části, ale v něm nikdy neuspěla (2005 poražena 0:3 na zápasy Českými Budějovicemi, 2007 2:4 Hradcem Králové a 2008 1:4 Olomoucí)

Loňské umístění: 2. po základní části, 3. celkem, v semifinále porážka 2:3 na zápasy s VHK Vsetín

Ve II. lize: 1996-2004, 2010-dosud

Hala (kapacita): RT TORAX ARENA – název používaný od 1. 11. 2015 (5031 míst), významná celková rekonstrukce 1998

Hlavní trenér: Tomáš Sršeň

Asistenti trenéra: Roman Kotala, Rudolf Wolf

Generální manažer: Pavel Hinner

Kapitán: Jan Chaloupka

Asistenti kapitána: Robin Malý, Marek Slavík

Průměr vstřelených branek: 4,54/zápas

Průměr inkasovaných branek: 3,27/zápas

Nejproduktivnější hráč: Aleš Kilnar (45b – 14+31)

Nejlepší střelec: David Zachar (24 gólů)

Nejlepší nahrávač: Aleš Kilnar (31 asistencí)

Nejproduktivnější obránce: Robin Malý (21b – 6+15)

Nejtrestanější hráč: Aleš Kilnar (101 minut ve 32 utkáních)

Nejvíce povedené utkání: 27. kolo, 16.12. 2015, vítězství nad Technikou Brno 8:0

Nejméně povedené utkání: 19. kolo, 14.11. 2015, porážka 3:12 ve Frýdku-Místku

Nejlepší letoští série: 5 vítězství po sobě, 6. – 10. kolo = zisk 13 bodů

Nejhorší letošní série: 3 porážky po sobě, 18. - 20.kolo = zisk 1 bodu

Umístění v tabulce zápasů doma: 3. místo   17   10-3-0-0-4   81:38   36b

Umístění v tabulce zápasů venku: 5. místo   16   6-2-0-1-7   69:70   23b

Oficiální vebové stránkyZDE.

Vzájemná bilance (z pohledu M. Budějovic):   5   2-0-0-3   18:23   6b

Nejvyšší vítězství: 6:4 (28. 11. 2015 v POR, 23. kolo základní části II. hokejové ligy – skupiny Východ)

Nejtěsnější vítězství: 5:4 (21.10. 2015 v MOB, 12. kolo základní části II. hokejové ligy – skupiny Východ)

Nejtěsnější porážka: 2:4 (baráž 2012 v POR)

Nejvyšší porážka: 2:5 (baráž 2012 v MOB), 3:6 (12. 9. 2015 v POR, 1. kolo základní části II. hokejové ligy – skupina Východ)

Poslední soutěžní zápas: viz řádek nejvyšší vítězství.  

Pro ty, kteří nedorazí přímo na místo, bude připraven klasický textový online přenos ZDE.

Další zápasy 34. kola v závorce uvedeno umístění v tabulce, aktuální forma v posledních pěti zápasech (V = výhra, P = prohra) a za ní výsledky ze vzájemných střetnutí mezi oběma soupeři v letošním ročníku:

HK Nový Jičín (7, V-V-P-P-V) vs. VHK Vsetín (2, P-V-V-V-V) – 1:5, 3:4, 4:3 SN

SHK Hodonín (4, V-P-V-P-V) vs. HC Technika Brno (3, V-V-V-V-V) – 3:4, 4:3, 0:1

HC Slezan Opava (10, P-P-P-V-P) vs. SK Karviná (12, P-P-P-P-P) – 4:3, 3:4 SN, 3:2

HC Bobři Valašské Meziříčí (11, P-V-P-P-P) vs. HC Frýdek-Místek (1, V-V-V-V-V) – 0:6, 2:7, 3:2 SN

HC LVI Břeclav (9, P-P-P-V-P) vs. HC Kopřivnice (8, V-P-P-P-P) – 3:0, 6:4, 1:3

Hlasujte
v anketě
Obleč se
do vosího

Máme pro tebe dresy, trika, čepice a další suvenýry.

Kšiltovka
459

Generální partner
Významní partneři
Partneři
HC Lední medvědi Pelhřimov SK Telč HC Orli Bystřice nad Pernštejnem HC Spartak Velká Bíteš HC Ledeč nad Sázavou HC Světlá nad Sázavou HHK Velké Meziříčí HC Chotěboř TJ Náměšť nad Oslavou TJ Jiskra Humpolec Onlajny.com Hokej.cz